Bővül a Vadászati Múzeum

2018. október 12. (péntek)

Tervekkel és sikeres pályázatokkal nem szűkölködik a Helikon Kastélymúzeum. A park eredeti állapotának és területének visszaállítása mellett új látványosságokkal is bővül a közeljövőben a múzeum együttes. Az uniós valamint a közel 4 milliárdos hazai forrásból többek között Vadászati Múzeum is bővülhet és a főépület gépészete is megújul. A tervek elkészültek,közbeszerzés előtt ál a Vadászati Múzeum új részeinek kialakítása.
Pálinkás Róbert igazgató a közeljövőben induló új projektről adott tájékoztatást, ami a 2011-ben elindított program második ütemeként kezdődhet el.Az eddigi 2,8 milliárdos fejlesztési ciklus lezárult. Most a Helikon Kastélymúzeum összességében közel 9 milliárd forintnyi fejlesztést valósíthat meg az elkövetkezendő időszakban. A Nemzeti Kastélyprogram keretében 1,5 milliárdos beruházás részeként épül meg a Vadászati Múzeum kiállításának bővítése is .De a program tartalmazza a kastély fő épületének gépészeti fejlesztését,melyre a régi bútorokat bemutató termek klimatizálása miatt van szükség. Áthelyezik a népszerű madárparkot is a jelenleginél háromszor nagyobb területre . A program tartalmazza a történelmi parkban az 1800-as évek végén épült fejőház,a Schweizerei teljes rekonstrukcióját is.A Vadászati Múzeum diorámáinak bővítésével kezdődik a beruházás. A már meglévő kettő mellé az épület nyugati részére is építenek két diorámát. Az egyikben egy sziklás hegységet fognak berendezni,míg a másikban pedig egy felülről megközelíthető dzsungelt.

„Jelenleg a projekt fejlesztési időszaknak a végén állunk,ez azt jelenti,hogy engedélyes és kiviteli tervekkel rendelkezünk már. A pályázat technikában úgy néz ki,hogy le kell zárni magát a fejlesztési időszakot, el kell indítanunk még október hónapban a közbeszerzési eljárást. A kivitelezést egy nemzeti nyílt eljárási rendben fogjuk elindítani. Jelenleg a közbeszerző szakértőnél van az anyagunk,ők állítják össze.Ez egy tájékoztató anyaggal indul,hirdetménnyel és maga megindul az eljárás.”-mondta a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A Vadászati Múzeum bővítésének kivitelezése 2019-ben indul. A Nemzeti Kastélyprogram 1,5 milliárdos fejlesztése az építési részen kívül tartalmaz kisebb restaurálásokat és műtárgy vásárlásokat is.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió