Bővül az óvodai ügyelet Keszthelyen

2020. május 5. (kedd)

Április 30-tól kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítani a hazai településeken, így Keszthelyen is. A városban a kezdetek óta működik az Életfa Óvoda központi épületében az ügyelet, azt bővítik ki a jövőben. Az óvodavezető azonban felhívta a figyelmet arra, a létszám korlátozott, így kéri, hogy csak azok éljenek a lehetőséggel, akik valóban nem tudják megoldani gyermekeik elhelyezését. Az ügyeleti igényt az óvodánál kell jelezni.

A koronavírus járvány miatt március elején az iskolákkal együtt bezártak az óvodák és a bölcsődék is. A rendelkezés szerint ezek az intézmények csak ügyeletet tarthattak azokon a településeken, ahol ezt az önkormányzat rendelkezése lehetővé tette. Április 30-tól azonban változott a rendelet, így minden településen kötelező ügyeletet tartani az óvodáknak és a bölcsődéknek. Keszthelyen az elmúlt hetekben is ügyeleti rendszerben működött az Életfa óvoda, most ezt bővítik ki hétfőtől.

„Mi az elmúlt időszakban is a központi óvodánkban ügyeletet tartottunk, ami igazából azt jelentette, hogy mind a hat óvodánkból fogadtuk ide azokat a kisgyerekeket, akiknek a szülei a járvány közvetlen elhárításán dolgoztak. Itt most annyiban változott meg a helyzet ezzel a kormányrendelettel hogy kicsit szélesebb körben is tudjuk fogadni a gyermekeket, mert végül is miután most már kinyitnak újabb munkahelyek és a szülőknek is vissza kell menni dolgozni, ezért akinek munkahelye van, annak a gyermekét is tudjuk most már fogadni.” – tájékoztatott Szabóné Lancz Anna, a Keszthelyi Életfa Óvoda óvodavezetője.

A járvány miatti óvodabezárások sok szülő életét nehezítették meg. Az otthoni munkavégzés során is kihívást jelentett lefoglalni a gyerekeket, azok azonban, akik a kialakult helyzet ellenére is bejártak dolgozni, még nehezebb szituációba kerültek. Az új rendelkezés most az ő életüket is megkönnyíti. Fontos tudni azonban, hogy az új rendelet nem jelenti a bölcsődék és óvodák teljes körű megnyitását. Az ügyelet szigorú szabályok mentén zajlik, és a létszám továbbra is korlátozott.

„Azt is tartalmazza ez a jogszabály, hogy egy csoportban csak öt kisgyermeket láthatunk el, így tehát tulajdonképpen az összlétszámunknak majdnem csak az 1/5-ét áll módunkban fogadni, ami városi szinten összesen 135 gyermeket érint. Ebben kell közösen nagyon-nagyon átgondoltan és felelősségteljesen döntenünk, úgy nekünk, mit a szülőknek, hogy valóban azok hozzák csak a gyermekeiket, akiknek tényleg nincsen más megoldása. Továbbra is arra kérek mindenkit hogy aki meg tudja oldani az legyen szíves próbálja meg otthon tartani, hogy valóban tudjanak bejutni azok a szülők, akiknek munkába kell menni.” – tette hozzá az óvodavezető.

Jelenleg az igényfelmérés zajlik, ennek megfelelően nyitják majd meg a keszthelyi óvodákat. Az igényeket az eddig megszokottak szerint előző nap 9 óráig kell jelezniük az intézmény részére. A járványhelyzetre való tekintettel a szülőnek írásban nyilatkoznia kell, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az óvódavezető elmondta, a különböző tagóvodákat takarítják és fertőtlenítik a megnyitás előtt. Szabóné Lancz Anna hozzátette, bízik benne, hogy a jövőben fokozatosan visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, és egyre több gyereket tudnak fogadni, de addig is a kormányrendeletkehez igazodva szervezik meg az óvoda működését.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7055-bovul-az-ovodai-ugyelet-keszthelyen