Bővülhet a keszthelyi kórház kapacitása

2009. november 14. (szombat)

Növekedhet a kórházi ágyak száma a keszthelyi intézményben, ha a régióban jelenleg kihasználatlan kapacitásból részesül a város.

Soron kívüli ülésen tárgyalta a keszthelyi képviselőtestület a Városi Kórház vezetésének azon javaslatát, hogy a fenntartó önkormányzat jelezze igényét az ágyszám bővítésére a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsnál, illetve az ÁNTSZ regionális szervezeténél. A többletigény kielégítése a régió fekvő- és járóbeteg egészségügyi szolgáltatóinak jelenleg kihasználatlan kapacitásából annak átcsoportosításával teljesíthető; ezt a kórház nagy forgalma, valamint a Sürgősségi Osztály elindításával járó ágyszükséglet indokolja.

A tervek szerint összesen 21 aktív ággyal bővülhetne az intézmény: négy új hely jönne létre a sürgősségi, hat a belgyógyászati, tíz pedig a sebészeti osztályon, illetve egy ággyal több lehetne az intenzív terápiás részlegen. 2007-ben az egészségügyi miniszter 50 aktív ággyal csökkentette a keszthelyi intézmény kapacitását, és a tervezés során a betegforgalmi adatok ellenére nem vették figyelembe azt a sajátosságot, mely az idegenforgalmi szezonalitásból ered; emiatt többször zsúfoltság alakult ki egyes osztályokon. A bővítési igényt az is alátámasztja, hogy az ágyak adott lakosságszámra vetített aránya Zala megyében az országos átlag alatt van.

A kapacitás-növelés személyi és tárgyi feltételei biztosítottak az intézményben. A megemelt ágyszámmal a kórház ellátási területén élő lakosság kiszolgálása biztonságosabbá válhat, és esetleges nagyobb forgalmat is képes lenne fogadni az intézmény. A testület egyhangú döntést hozott arról, hogy a fenntartó önkormányzat beterjeszti igényét az ágyszám-bővítésről.