Bővült a keszthelyi hintógyűjtemény

2010. december 27. (hétfő)

Páratlannak mondható darabbal bővült a minap a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kocsiházának kiállítása. A végtisztesség eleganciájának egy igen ritka reprezentatív darabja gördült ki a restaurátori műhelyből, s foglalta el helyét a hintómúzeumban.

Több mint egy éven át tartó munkával hozták eredeti állapotába a főúri élet relikviáját. Dr. Czoma László, a múzeum igazgatója elmondta, hogy Zircen vásárolták meg a nem mindennapi halottaskocsit. Magánszemély ajánlotta fel, aki az Esterházy családnál szolgált, s 1945 után került hozzá a gyászhintó. A gyártás ideje az 1600-as évek végére tehető. Eredetileg barokk hintóként készült, egy ifjú hercegkisasszony elhalálozásakor alakíttatta át gyászkocsivá a főúri család.

(fotó: Horányi Árpád)

A hintó méretében is uralja a kiállítóhelyet, sugározza azt az eleganciát, amit használata idején is kifejezett. A faragott minták, az aranyozott motívumok, a koporsó elhelyezésére kialakított körben üveges felépítmény, a fehér alapszín, a zsinórdíszítésű textilek különleges habitusa szinte megidézi azt a hangulatot, ami anno a társadalom felső színtjén a végtisztességi járandóságot kifejezte.

A kiállításon közvetlen kontrasztot mutat a jóval kisebb méretű, hagyományosan fekete gyászkocsi, amik polgári temetéseknél voltak használatosak. Régi idők tanúsága szerint az Esterházyakéhoz hasonló gyászhintót alacsonyabb rangú családok még akkor sem csináltathattak, ha meg tudták volna fizetni, mert ilyesmiért őket megszólták volna a saját rangjukbeliek is.

Az eleganciához tartozott a gyászhintót 8 lovas fogattal való vontatása. A muzeális darab – legalábbis az így felújított formájában – Magyarországon egészen biztos, hogy páratlan, s a múzeumban eddig kiállított többi látnivaló közt is a legkülönlegesebbnek számít.

(Forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)