Bővült és megújult a modellvasút kiállítás

2021. február 16. (kedd)

Megújult a keszthelyi terepasztal és interaktív elemekkel is gazdagították a Történelmi Modellvasút Kiállítást. A modellezők kamerarendszert is kiépítettek és egy háromdimenziós nyomtatónak köszönhetően teljesen egyedi elemeket is le tudnak gyártani. A Helikon Kastélymúzeum munkatársai a kényszerű zárva tartást kihasználva olyan munkákat is el tudnak most végezni, amiket látogatók mellett nem lehet.

„Itt látható a felújított keszthelyi állomás, teljesen új talapzat, teljesen új füvezés. Megújult a móló és rengeteg figura került felépítésre erre a részre” – mutatja Lukács Bernát műszaki üzemeltetési vezető.

Az eredetivel megegyező Keszthely felirat mellett számos érdekességet építettek a kiállítás ezen részébe. A Hullám szálló, a város régi állomásépülete és a kutyás strand is helyet kapott a terepasztalon. A saját gyártású figurák közt több humoros jelenet is látható; a monokiniző hölgyet szemlélő matrózok mellett az éppen portrét festő Szabadságszobor lánya is színesíti az életképet a mólószárnál. Interaktív elemekkel is bővült a modellvasút kiállítás. Érintésmentesen lehet fellobbantani a tábortüzet, elindítani a tűzoltóautók szirénáját, a múzeum munkatársai a 22 új elem készítésénél sem nélkülözték a humorukat. Kamerákkal is bővültek a terepasztalok, a nem látható, földszint alatti területekre és még egy mozdonyba is kamerát építettek.

„A terepasztal alá elhelyeztünk 10 darab kamerát, amik azt filmezik, hogy a terepasztal alatt milyen az élet, az elektronika és hogyan közlekednek alul a vonatok” – fejtette ki Lukács Bernát.

Az 500 négyzetméternyi terepasztalon hazai, osztrák és német települések állomásai, életképei láthatóak. Minden területre új névtáblákat helyeztek el, melyek külön világítást is kaptak.

Az új figurákat és feliratokat is egy 3D-és nyomtatóval készítettek el. A berendezés lehetőséget nyújt, hogy egyedi, boltban nem kapható elemeket készítsenek el. A kastélymúzeum munkatársa, Szomszéd Mátyás elmondta, az egyszerűbb figurákat ők is meg tudják tervezni, de a világhálóról számos elemet le tudnak tölteni: „Nagyon segíti a munkánkat, ez egy nagy előrelépés technikailag a modellvasúton. Egyedi dolgokat tudunk készíteni, például a valóságban létező dolgok, amiket nem vásárolhatunk meg, azokat is le tudjuk modellezni.”

A kényszerű zárva tartás nagy lehetőséget kínált a modellvasút kiállításnál. A dolgozóknak korábban éjszaka kellett dolgozni, a látogatók távozása után és másnapra bemutathatóvá kellett tenni a kiállítást. Most el tudják végezni a nagyobb felújításokat, karbantartásokat és az új elemek építését.

„A cél az, hogy aki beérkezik hozzánk az elámuljon és azt mondja, hogy még nem is voltam itt, pedig három hónapja akár itt is járhatott” – mondta a kiállítás műszaki üzemeltetési vezetője.

A terepasztalok füvesítését is frissítették a modellezők, jelenleg azon dolgoznak, hogy a folyóvizek legyenek élethűek, tervezik az elektronikai rendszer karbantartását is. A múzeum dolgozói mindezt úgy teszik, hogy amint lehetőség lesz rá, azonnal kinyithassák kapuikat a látogatók előtt.

A Történelmi Modellvasút kiállítás 2008 óta látogatható, ez Európa harmadik legnagyobb ilyen kiállítása. 500 négyzetméternyi terepasztalon, több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán közlekednek a szerelvények. A gépparkot 75 szerelvény alkotja, melyeket az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból állítottak össze. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7816-bovult-es-megujult-a-modellvasut-kiallitas