Burgonya- és gesztenyefesztivál

2014. október 28. (kedd)

Színes programmal várták a hosszúhétvégén a vendégeket Keszthelyen. A II. Burgonya és Gesztenyefesztiválon kóstolni és vásárolni is lehetett a burgonyafélékből. A keszthelyi Burgonyakutatási Központ több Premium Hungaricum minősítésű fajtát is kínált az érdeklődőknek. A fesztiválon magyar gesztenyét is kínáltak. A sokak által kedvelt csemege szezonja a hűvösebb idő beköszöntével kezdődött meg.

A fesztivál alatt folyamatosan sült a gesztenye a keszthelyi Fő téren. Sokan vásárolták az ízletes magyar csemegét. A hazai gesztenye mellett nagyon elterjedt az olasz, mely a itteninél nagyobb, könnyebben pucolható, de nem olyan ízletes. Sajnos az idei rossz termés miatt csak egy árusnál lehetett vásárolni gesztenyét a másodízben rendezett Burgonya és Gesztenyefesztiválon.
A hosszúhétvégi rendezvény sok érdeklődőt csábított Keszthelyre.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjában 13 fajtát nemesítettek eddig, melyek közül a Somogyi kifli, a Katica, a Démon és a Balatoni rózsa idén tavasszal Premium Hungaricum minősítést kapott.
„Lépten-nyomon szeretnénk megismertetni a fajtáinkat a helyi közönséggel és természetesen az országban és külföldön is. Ennek a rendezvénynek is tulajdonképpen ez a célja, hogy akik idejönnek Keszthelyre a négynapos ünnepre, megismerjék azokat a fajtákat, amikkel mi foglalkozunk.” – mondta dr. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója.

A Burgonyakutatási Központ nemrég végzett a betakarítással. A csapadékos idő miatt sajnos az ideálisnál egy hónappal később került a krumpli a tárlókba. Az intézetben péntekenként lehet vásárolni étkezési burgonyát.

A fesztiválon bohóc szórakoztatta a gyerekeket, de különböző játékokat is ki lehetett próbálni. A forró gesztenye mellett finom tea és forralt bor melegítette fel az érdeklődőket a kétnapos programon.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)