Bursa – a legjobb befektetés a tanulás

2020. október 12. (hétfő)

Akár havi 10 ezer forintot is kaphat, az a hallgató, aki elnyeri a Bursa Hungarica Önkormányzati Felsőoktatási Ösztöndíjat. Keszthelyen az önkormányzat kettőmillió forintot biztosít a következő tanévre. Az elmúlt évben minden érvényes pályázatot benyújtót támogatásban részesítettek. Az aktuális pályázati fordulóra november 5-ig nyújthatják be igényeiket a diákok és hallgatók.

A Bursa Hungarica Önkormányzati Felsőoktatási Ösztöndíj rendszeres, havi támogatást nyújt a hátrányos szociális helyzetű hallgatóknak. Keszthely is rendszeresen részt vesz a programban. 2020-ban 46 hallgatónak ítélték meg, illetve tartottak fenn támogatást.

Peszeszér Tina jellemzően az utazási költségit egészíti ki a neki megítélt 8 ezer forintos támogatással. A keszthelyi egyetemista az ELTE kínai alapszaka után, most sinológiát hallgat, mesterképzésben. Azt mondja, egyedüli eltartottként kevés pályázati lehetőség van, ezért igényli már harmadik éve a Bursát.

„Szerintem a jelentős kiadások mellett ez a pénz is nagyon sokat számít egy családnak, mindenképpen nagy segítség. Mint mondtam, a Bursának a legnagyobb előnye az, hogy szabadon felhasználható, mindenki arra fordítja, amire szeretné, akár étkezésre, kollégiumi díjra, rezsiköltségekre, utazásra, éppen amire szükség van” – nyilatkozott televíziónknak a mesterszakos hallagtó.

Az önkormányzati támogatás jellemzően 4-5 ezer forintos összeg, ezt az állam megduplázza, így akár havi 10 ezer forintot is kaphat egy hallgató, 10 hónapon keresztül. Az elmúlt évben minden érvényes pályázatot benyújtót támogatásban részesítettek Keszthelyen. Csótár András, a bíráló Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke elmondta, a Keszthelyen állandó lakcímmel rendelkezőket kettőmillió forintos keretösszeggel támogatja az önkormányzat.

„Úgy ítéljük meg, hogy a legjobb befektetés a tanulás. Azt gondoljuk, hogy azok a szociálisan rászoruló, de egyébként szorgalmukban, képességükben méltó fiatalok, akik a jövő utánpótlását fogják képezni – reményeink szerint itt Keszthelyen is – megérdemlik azt a támogatást, amit a város részükre biztosítani tud” – fogalmazott az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A már felvételt nyert hallgatók az „A” míg az érettségi előtt állók a „B” típusú pályázaton indulhatnak. Az un. EPER rendszerben történő regisztráció után, a személyes és pályázati adatok feltöltését követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva a Keszthelyi Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtaniuk a pályázóknak.A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: november 5. Az Emberi Erőforrások Bizottsága december 4-ig bírálja el a kérelmeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7479-bursa-a-legjobb-befektetes-a-tanulas