Elkészültek a buszvárók – ünnepélyes projektzáró

2010. július 19. (hétfő)

A Keszthelyi kistérség tizenhat településéből kilencen, összesen 41 helyszínen 11 buszmegálló jelentős átépítését és 40 új váróépület megépítését foglalta magában az a projekt, amelynek ünnepélyes zárására került sor csütörtökön Keszthelyen.

A projekt által érintett területen 18 db megállóban egyáltalán nem volt váróépület, a meglévő épületek méretükben, állagukat illetően elmaradtak az igényektől, nem jelentek meg rajtuk a kistérség településeit végigkísérő, azonos formajegyek. Valamint 11 helyen a megállók nem feleltek meg az útügyi szabványoknak, balesetveszélyesek voltak (Gyenesdiás: 1, Vállus: 1, Zalaszántó: 6, Karmacs: 2, Zalaapáti: 1 helyszín), így ezekben az esetekben a megállók „mozgatására” ill. helyben történő átépítésére került sor.

A projekt megvalósítása három ütemben történt:

Az I. ütemben Keszthely tíz (kettő Fenékpusztán, 4×2 a Hévízi úton a Zöldérttől a Napfény sorig) és Gyenesdiás három új várót kapott. Megvalósult a Faludi utcába áthelyezett új megálló mélyépítése. Vonyarcvashegyen készült öt új váró a 71. számú út mentén (iskola, Csornai üdülő, központ kétoldali megállói és Vashegy kelet), s Balatongyörökön hét új váró került kialakításra (3×2 a 71. számú út mentén: Kossuth elágazó, Szépkilátó és Becehegy, egy pedig a központban).

A beruházás II. ütemében Zalaszántón kapott helyet hat átépülő megálló és új váró (2x 2 az Ádám utcában és az iskolánál, és 1-1 a Keszthelyről bevezető részen: a vindornyalaki elágazónál, illetve a szerelvényboltnál). Karmacson két váró épült át.

A III. ütemben Zalaapátinál egy áthelyezett, új megálló (iskola előtt), Válluson teljesen átépülő buszforduló-megálló készült váróépülettel, oszloptrafó-áthelyezéssel, Várvölgyön hat új váró létesült (a tűzoltószertár, illetve az iskola előtt, és 2 × 2 a csárda közelében és az idősek otthonánál).

Projekt összköltsége: 99 991 200 Ft
Projekt támogatási összege: 89 992 080 Ft

(forrás: Monitor Fejlesztések a keszthelyi kistérségben