Castrum Virtuale: a múltból a jelenbe

2019. szeptember 16. (hétfő)

Teljes valóságában elevenedik meg a látogatók előtt a fenékpusztai erőd a Balatoni Múzeum legújabb tárlatán. A Castrum Virtuale című kiállítás egy német-magyar koprodukciós ásatás eredményeit mutatja be, ugyanakkor a digitális technika segítségével a múltba is kalauzolja a látogatókat.
Időutazásra invitálta az érdeklődőket a hétvégén a Balatoni Múzeum. Szombaton nyitották meg a Castrum Virtuale című tárlatot, amely a fenékpusztai erődben végzett ásatások eredményeit mutatja be. A kiállítás különlegessége, hogy a látogatók 3D-s installáció segítségével a terület jövőjébe is bepillanthatnak.

„Az épületeket és az egész erődöt 3D-s rekonstrukciókkal mutatjuk be, az összes belső épületét, gabonatárakat, templomokat, reprezentációs épületeket. A másik oldalról pedig a jövőbe is tekintünk, mivel a kiállításnak van egy harmadik terme, ahol a jövőbeli fenékpusztai régészeti parknak a vízióját mutatjuk be tulajdonképpen.” – tájékoztatott Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya, a lipcsei Kelet-Közép Európai Történet- és Kultúratudományi Leibniz Intézet munkatársa.

A fenékpusztai erőd romjait több mint száz éve kutatják a régészek. A jelenlegi kiállítás egy német-magyar közös ásatás eredményeit tárja az érdeklődők elé, amely 2006-től 2017-ig zajlott. A kiállítás az elmúlt hónapokban a Heidelbergi Egyetemen mutatkozott be, ahol nagy sikert aratott.

„A kiállítást nagyon sokan látták, diákok és mások, akik meglátogatták Heidelberget. A tárlat ötlete a Heidelbergi Egyetem és a lipcsei Kelet-Közép Európai Történet- és Kultúratudományi Leibniz Intézet koprodukciójából született.” – tette hozzá Prof. Dr. Matthias Hardt, a lipcsei Kelet-Közép Európai Történet- és Kultúratudományi Leibniz Intézet osztályvezetője.

A kiállítást Dr. Borhy László nyitotta meg. Az ELTE rektora beszédében elmondta, régi és jó kapcsolatot ápolnak a Leibniz Intézettel, és nagy öröm, hogy immár a Balatoni Múzeum is tagja az együttműködésnek. A szakember üdvözölte azt az ötletet, hogy a fenékpusztai erődöt egy régészeti park keretein belül láthatnák a jövőben a látogatók.

„A régészetnek ez a jövője, a múltból táplálkozó régészetnek ez a jövője, hiszen a látogatók kíváncsiak arra, hogy hogy nézhettek ki ezek az épületek. Ezeket az épületeket nagyon sok helyen a világon felépítik, rekonstruálják és bemutathatóvá teszik a szakközönségen kívül az oda látogatóknak is, akik ezt nagyon élvezik.” – emelte ki az ELTE rektora.

A Castrum Virtuale különlegessége, hogy a digitális technika segítségével megelevenedik a fenékpusztai erőd. A kiállítás második termében a látogatók előtt felépülnek a római kori erődítmény épületei, mindeközben pedig szemügyre vehetik a feltárások során előkerült leleteket. A tárlatnak azonban a múlt felelevenítése mellett jövőbe mutató célja is van.

„Egyrészt bemutatjuk a 2009 óta eltelt időszakban előkerült régészeti leleteket, új kutatási eredményeket. Megmutatjuk az erődöt a virtuális valóságában. Szeretnénk javaslatokat tenni, hogy hogyan lehetne kialakítani egy régészeti parkot Keszthely-Fenékpusztán, ami egyébként nem új ötlet, hanem több évtizedre tekint vissza.” – tájékoztatott Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A Castrum Virtuale kiállításhoz kapcsolódóan több programmal is várják majd az érdeklődőket. Lesznek tárlatvezetések, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások is. A tárlat március 1-ig látogatható.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6405-castrum-virtuale-a-multbol-a-jelenbe?fbclid=IwAR0wKvRk2exqYVAY45nqmSHJqN7RP_je2TrSF10YruMfuMoh09LgHvurr-c