Célkeresztben voltak a gyalogátkelőhelyek

2022. június 22. (szerda)

Célkeresztben a gyalogátkelőhelyek! A Zebra-terv elnevezésű akcióban a rendőrség egy héten keresztül fokozottan ellenőrizte a köznyelvben csak zebraként emlegetett átkelők környékét. Nem csak az autósokat, hanem a gyalogosokat, kerékpározókat is figyelték az egyenruhások.

Először alkalmaztak drónkamerát Keszthely környékén a rendőrök. Ennek segítségével is azokat szeretnék kiszűrni, akik szabálytalanul közlekednek. A Zebra-terv akció során országosan több helyszínen figyelték a közlekedőket és a gyalogosokat. A technika vívmánya mellett testkamerás és civil autós ellenőrzést is bevetettek a rendőrök. Nem csak az autósokat és motorosokat, hanem a gyalogosokat és kerékpárosokat is figyelték. A balesetmegelőzésen kívül a figyelemfelhívás is céljuk volt az egyenruhásoknak. Egy járművel szemben a gyalogos szinte védtelen.

„Nem lehet szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy ez a leggyakoribb, vagy az a leggyakoribb, mindegyikkel találkozunk. Azzal is, hogy a kerékpáros nem száll le a gyalogátkelőhelyen. De ugyanúgy találkozunk azzal is, hogy a gépjárművezető nem adja meg az elsőbbséget a gyalogos részére, aki amúgy szabályosan haladna át a gyalogátkelőhelyen. Illetőleg nagyon sok esetben fordul elő az, hogy a gyalogos nem a gyalogátkelőhelyen, hanem attól 2-3 méterrel lejjebb vagy feljebb halad keresztül.” – osztotta meg Riba Krisztián zászlós, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese.

A rendőrség a további szabálysértéseket is figyelte ezen az akción belül is. A fokozott ellenőrzést indokolta az is, hogy az elmúlt időszakban több esetben kellett szabálysértési-, illetve büntetőeljárást indítani közlekedési balesetek miatt. Az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. Felhívják a figyelmet, hogy a gyalogos nem csak áldozat lehet, hanem okozó is. Az általuk okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre.

Magyarországon az elmúlt időszakban évente 2500 gyalogos gázolás történt. Ebből 150 volt halálos kimenetelű. Itt Keszthelyen is volt hasonló baleset. Érdemes azt megjegyezni, hogy ebből a 2500 balesetből körülbelül 1000 esetben a gyalogos volt a hibás. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy 800 esetben a gyalogátkelőhelyen történt a gázolás. Ezért is ezek a helyszínei ennek a kiemelt rendőrségi akciónak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9264-celkeresztben-voltak-a-gyalogatkelohelyek