Keszthelyre látogattak a CEOI versenyzői

2020. szeptember 1. (kedd)

Idén Nagykanizsa ad otthont a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiának.

A CEOI célja, hogy lehetőséget adjon a diákoknak, hogy próbára tegyék problémamegoldó képességüket. A verseny mellett szabadidős programokon is részt vehetnek a fiatalok. Többek között megtekintették a zalaegerszegi tesztpályát, valamint Keszthelyen is látogatást tettek.

A 2012-es versenyt Tata rendezte. A Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát 1994 óta rendezik meg, melynek egyik alapító tagja Magyarország. Ötödik alkalommal ad otthont a megmérettetésnek hazánk, idén Nagykanizsán versenyezhetnek a legfeljebb 11-dik osztályba járó középiskolás diákok. Ebben az évben 13 országból összesen 56 fiatal jelentkezett.

A diákolimpia versenyzői szerda délután a keszthelyi Városházára is ellátogattak. A szervezők célja ugyanis az, hogy az algoritmusok megvalósítása mellett a verseny egy hete alatt a fiatalok megismerkedhessenek a környékbeli nevezetességekkel.

„Igyekeztünk a résztvevőknek olyan programot biztosítani, ami a mi diákjaink által is egy érzelmileg jól köthető városhoz, Keszthelyhez is igazodik. Itt a kulturális élmények, a Festetics-kastély, az országunkból való gyönyörű látványosságok megmutatása volt a fő cél.” – ismertette Horváth Gábor szervező.

A versenyzők több csoportban látogatták meg a város nevezetességeit. A Városházára érkező 15 fő rövid előadást hallhatott a Keszthely történelméről, híres szülötteiről és természetesen a Festetics-örökségről is.

„Nagyon tetszik Nagykanizsa, de ugyanúgy Zalaegerszeg és Keszthely is” – mondta el a svájci Joēl Huber. Hozzátette, a vírushelyzet miatt kicsit aggódva érkezett Magyarországra, de megnyugodva tapasztalta, hogy minden biztonsági óvintézkedést megtettek a szervezők, így nyugodt körülmények között zajlik a verseny.

Vozár Péterné köszöntőjében sikereket kívánt a versenyzőknek. Elmondta, a városba érkezőket mindig szívesen fogadják, így a diákolimpiát követően is visszavárják a fiatalokat és családjaikat.

„Mindenkinek szeretnénk megmutatni azt a sok szépséget, ami körülvesz bennünket. Így meg, hogy fiatalokat fogadhattunk, különösen fontos, hiszen elviszik a jó hírünket a világban és így szövődnek a barátságok, a kapcsolatok és a további életünknek a lehetőségei.”

A látogatás végén minden résztvevőnek Keszthelyhez kötődő ajándékokkal kedveskedett az önkormányzat. A diákolimpia augusztus 29-én zárul.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7364-keszthelyre-latogattak-a-ceoi-versenyzoi

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV