Civil szervezetek kaptak új közösségi helyet

2023. május 11. (csütörtök)
Átadták az új civil közösségi teret Keszthelyen. A KultUdvar egy pályázat támogatásával valósulhatott meg, mely a civil szervezeteknek nyújt lehetőséget a találkozásra, programok szervezésére. 9 szervezet használhatja a megújult helyiséget.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja, valamint a Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület idén már szervezett az új helyszínre programokat. Január 6-án elevenítették fel a három királyjárást. Ugyanitt tartották meg februárban a Wass Albert felolvasómaratont.

A helyiség felújítására a város civil szervezetei igényeltek forrásokat. A Keszthelyi Városüzemeltető Kft. a belső felújításra nyert 20 millió forintot. A Civil a Civilekért Egyesület, valamint a Közösségi Értékekért Egyesület 2-2 millió forintot költhetett bútorok beszerzésére. A Civilek a Helyi Közösségekért Egyesület az északi oldal külső felújítására 10 millió forintot nyert, de a Balaton Fesztivál Alapítvány is sikeresen pályázott.

„Az alapítvány a városi civil alaptól nyert egy pályázati támogatást, amelynek a keretében ennek az épületnek a külső nyugati homlokzati felújítása meg tudott valósulni. Úgyhogy ennek rendkívül örülünk és annak is, hogy várhatóan a Balaton Fesztivál Alapítvány bizonyos rendezvényeinek a megvalósításához az önkormányzattól lehetőséget kapunk, hogy ebben a helyiségben ez megtörténhessen.” – osztotta meg Pintér Márta az alapítvány elnöke.

Vozár Péterné alpolgármester az átadón elmondta, a civil szervezetek több mint 40 millió forintot nyertek az új közösségi tér rendbetételére. Kiemelte, a most átadott komplexum jó példa arra, hogy a civilek összefogásával mi minden valósulhat meg.

„Nagy öröm, hogy ezek a civil szervezetek nem csak sajátjuknak tekintik, hanem az értékét is megemelik ennek a helyiségnek, hogy az ő munkájuk, az ő fejlesztéseik is benne vannak. Az 5 civil szervezet további 4 civil szervezetet hívott be magához és így ez a helyiség 9 civil szervezetnek tud otthont adni.”

A felújításhoz a kiindulási alapot a CLLD pályázat adta, melynek célja többek között a helyi civil szektor aktivitásának és ismertségének növelése. Ennek keretében 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphattak keszthelyi nonprofit szervezetek.

„Az elmúlt években több rendezvényt tudtunk már ebből megvalósítani a városban, illetve például, amikor néhány évvel ezelőtt fel tudtuk újítani az összes játszóteret Keszthely minden városrészében, amit az ott lakók vagy a civil emberek kértek, azt is többek között ebből a forrásból tudtuk megvalósítani. Úgyhogy azt gondolom, hogy egy nagyon-nagy projekt, kb. egy 400 millió forintos projektnek egy nagyon fontos eleménél vagyunk itt. De ezen túl már sok fontos és jelentős fejlesztés már meg tudott valósulni ezen összefogásnak az eredményeként. És talán mondhatom, hogy ez egy ékköve, egy jelképe ennek az összefogása itt Keszthelyen.” – mondta el Nagy Bálint államtitkár.

Az új épületet Tál Zoltán atya áldotta meg. Az önkormányzat további közösségi helyiségeket is szeretne kialakítani. Amennyiben a többlettámogatási kérelmüket pozitívan bírálják el, még több civil szervezetnek tudnak helyet biztosítani.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10341-civil-szervezetek-kaptak-uj-kozossegi-helyet

Képek