Civilek a tanórán kívüli nevelésért

2014. december 9. (kedd)

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány 2014 februárjától kezdve valósítja meg a lassan végéhez közeledő „Civilek a tanórán kívüli nevelésért” elnevezésű TÁMOP projektet, amely összesen tizenkét keszthelyi, vonyarcvashegyi és zalaszántói oktatási-nevelési intézménnyel működik együtt.

A projekt azt a célt tűzte ki, hogy az iskolák, óvodák keretein kívüli ismeretbővítő tevékenységeket közelebb hozza a gyerekekhez a különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tanulmányi kirándulásokkal, versdélután, versenyek és vetélkedők szervezésével, valamint a tehetséggondozás programjaival. Nyolc óvoda gyermekei négynapos témahét keretében látogattak el a Balatoni Múzeumba, hogy játékos természetismereti foglalkozásokon vegyenek részt. Megtekintették a Fenékpusztán működő madárgyűrűző és madármentő állomást, és az élményeiket a rajzversenyen készült munkáikon keresztül ábrázolták.

Az általános iskolák diákjai a Balatoni Múzeum élővilághoz kapcsolódó foglalkozásain kívül történelmi ismereteik bővítését szolgálva több helyszíni látogatással nyertek betekintést a Balaton környéki várak és erődítmények működésébe. Eljutottak a római erőd maradványaihoz Fenékpusztára, a Tátika várához, és Zalavárra, a Történelmi Emlékparkba. A múzeumban tartott foglalkozásokon őskori kunyhót és középkori várat építettek, megismerkedtek a tizennyolcadik, tizenkilencedik században Balaton partján lakók életformájával, és a halászat, valamint a népviselet témája mellett bemutatásra került a balatoni hajózás története. Ehhez kapcsolódóan egy egyórás sétahajózáson is részt vettek a keszthelyi kikötőből induló Csongor nevű hajó fedélzetén. A projekt keretében négy tanulmányi kirándulás is megvalósult, amely során alkalmanként százötven diák szakvezetéssel egybekötve látogatta meg a Kis-Balatont, a Rezi várat, a Festetics kastélyt és több keszthelyi múzeumot és emlékhelyet.

Jelenleg még tartanak a vetélkedők, a történelmi, rajz és honismereti verseny, valamint a „Kedves könyvem” témahét elnevezésű program. A projekt programsorozatát 2015. január 19-én, a Balaton Színházban megtartásra kerülő vers- és prózamondó verseny, majd az azt követő ünnepélyes díjátadó fogja zárni.

Pintér Márta projektmenedzser