Családi délután Csukás István emlékére

2024. február 6. (kedd)

Játékos könyvtári programmal emlékeztek a 2020. február 24-én elhunyt Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, íróra, Csukás Istvánra. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának családi délutánja nagyon népszerű volt.

A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terében érdeklődő kisgyermekeknek és szüleiknek mesélt Kántor Krisztián könyvtáros az ismert figura, Süsü jelmezébe bújva, a Csukás István emlékére rendezett családi délutánon.”Ó..én nagyon szerettem Csukás István műveit. A Süsü volt gyerekkoromban a legnépszerűbb,azt annyira nem preferáltam. Nekem a legkisebb ugrifüles volt a kedvencem. Azt egyszerűen imádtam.”- mondta Kántor Krisztián.

A vidám rendezvényen, több helyszínen kaptak feladatot a gyerekek. Szinte mindenki megoldotta a gyermek és ifjúsági irodalom kiváló írójának műveihez kapcsolódó feladatokat. Az öt éves Hegyi Levente édesanyjával érkezett a programra. A kisfiú jól ismerte Csukás István meséit.”Itt az volt a feladat, hogy meg kellett keresni a kakukktojást és a negyedik az. Azért mert az nem a Süsübe tartozik.”- mondta el a feladatot a kisfiú.

Az olvasóasztalokon kiállított Csukás István művek is adtak feladatot. Meg kellett keresni azokat a könyveket, amik nem kapcsolódtak az író munkásságához. Minden az olvasásról szólt. Nem akadt olyan gyermek vagy szülő, aki ne ismerte volt Süsüt, Pom Pom meséit, vagy Mirr Murr kalandjait. „Nekem a Süsü tetszett a legjobban. Nagyon aranyos kis sárkány. Nagyon szereti az embereket. Voltak, akik féltek tőle,de megkedvelték.”- mondta Horváth Virág.

A Csukás István által megálmodott mesefigurák nemzedékek számára fennmaradtak és váltak meghatározóvá. A könyvtári programon készíthettek a gyerekek élményfigurákat, rajzoltak, színeztek és minden jól megoldott feladatnál pecsétet kaptak. A kis gyermekrajzokat bárki megnézhette egy rögtönzött mini kiállításon. De betekinthettek a sárkányfű árus boltjába is, ahol teákat keverhettek. Nagy érdeklődéssel vettek részt a családok a Nemzet Művészének emlékére rendezett több helyszínes programon. A gyermekkönyvtár a jó könyvek mellett élményekkel is várja a kis olvasókat.

„Lesz majd egy nagyon érdekes foglalkozás a gyermekkönyvtárban, a Játékvárban. Igaz, hogy az időseket szólítjuk meg, de az unokákkal. A kisbabák jöhetnek a nagyszülőkkel egy bábos játékra. Ez március 11-énlesz délután.”- adott tájékoztatást Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a könyvtár igazgatója.

A Csukás családi nap a gyermekkönyvtár első rendezvénye volt 2024-ben. Ráhangolva ezzel a családokat a február 24-i, Süsü a sárkány című színházi előadásra.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek