Családi nap az idősek otthonában

2023. augusztus 10. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Családi napot szerveztek az ESZI Idősek Otthonában. A program öt évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy a lakók és hozzátartozóik kötetlen formában találkozhassanak, beszélgethessenek egymással. Az esemény nagyon népszerű, a kerti piknikre hónapokig készülnek.

Szabadtéri szentmisével kezdődött a családi nap az idősotthonban. Tál Zoltán plébános prédikációjában arról beszélt, az otthonba költözés nehéz az időseknek, de Jézusban megnyugvást találhatnak. A szabadtéri pikniken az ágyhoz kötött lakókon kívül mindenki részt vett.

„Együtt vagyunk, beszélgetünk, megismerjük egymást, megismerjük az újakat, akik később jöttek. Segítünk nekik beilleszkedni, segítünk nekik, amiben éppen szükséges, és kellemesen elszórakozunk, elbeszélgetünk. Ha jó zene van, elénekelgetünk, eltáncolunk.” – mondta egy lakó, Kollárikné Erzsi.

Az intézményben rendszeresen szerveznek programokat, hogy ezzel is hozzájáruljanak a lakók jó közérzetéhez. A szűkös belső tér miatt azonban csak a szabadba tudják meginvitálni a családtagokat, ezért az ilyen eseményeket nyárra időzítik. A hozzátartozók szívesen vesznek részt a családi napon, hiszen így a többi lakót is megismerhetik.

„Mindenkivel találkozhatok. Minden másnap jövök az anyukámhoz, egyenként mindenkivel találkozom hellyel-közzel. Meg azért egy kicsit felszabadultabb ez az egész, nem a mindennapi rutin, a berohanok, mi van veled, hanem felszabadultan lehet szórakozni.” – tette hozzá egy hozzátartozó, Rózsa Mónika.

Az idősek otthonának 70 lakója van. Az intézmény vezetésének fontos, hogy a lehető legotthonosabb körülményeket biztosítsák az időseknek. Októberben egész hónapban szerveznek különböző programokat az idősek világnapjához kapcsolódóan, de cél az is, hogy a családtagokkal is minél több időt töltsenek együtt.

„Legalább egy napon legyenek együtt a családtagok és a kedves lakóink. Mivel ez csak nyáron valósítható meg, hiszen az épület adottságai ilyenek, ezért egy nyári kerti partiban kezdtünk el gondolkodni, ahol közösen elfogyasztanánk egy ebédet, egy estebédet, ennénk együtt süteményeket, lenne egy kis zene.” – tájékoztatott Királyné Domaházi Csilla, az ESZI Idősek Otthonának intézményvezetője.

Az idősek Keszthely önkormányzatának is fontosak. Manninger Jenő polgármester köszöntőjében arról beszélt, ők azok, akik kezük nyomát rajta hagyták a városon, és továbbörökítették azt a felnövekvő generációnak. Elhangzott, a jövőben tervezik az otthon fejlesztését.

„Sok idős ember van, és az, hogy jobb körülmények között éljenek, és méltóképpen élhessék le az életüket, ahhoz igyekszünk mi hozzátenni. Itt is beszéltünk arról, hogy hogyan kéne fejleszteni, szépíteni magát az intézményt is. Én általában azt tapasztalom, hogy elégedettek az emberek avval, amit itt kapnak.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A családi napon pörkölttel vendégelték meg a lakókat és családtagjaikat az intézmény dolgozói. A süteményekről a hozzátartozók gondoskodtak. A programról természetesen nem hiányzott a zene sem.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek