Csángó gyerekek nyaralnak Keszthelyen

2017. augusztus 24. (csütörtök)

Csángó gyerekek nyaralnak Keszthelyen

Rászoruló, csángó gyerekeket nyaraltatnak a Balatonnál. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – többek közt – a Magyar Nemzeti Bank támogatásával – 45 általános iskolásnak kíván maradandó élményeket nyújtani. A gyerekek Budapestre is elutaznak, de állatkertbe és múzeumba is elviszik őket az egy hét során. A gyerekek tegnap érkeztek meg Keszthelyre.
A Bákó megyei, Magyarfalu, Lábnyik, Klézse, Külsőrekecsény, és Gyimes településekről érkeztek a csángó gyerekek Keszthelyre. Nagy vágyakkal tekintenek a balatoni nyaralásra.

„Szerezzek sok élményeket, lássak szépeket, fürödjek a Balatonba, menjünk el állatkertbe, hogy lássunk sok mindent.” – fogalmazta meg vágyait Bilbop Piroska.

A szeles idő miatt a Balaton helyett egyelőre a medencében fürdőztek a gyerekek. A szervezők fontosnak tartották a nyári pihenésen túl a kulturális programokat, a szabadidő aktív eltöltését is. A hét nap alatt a gyerekek ellátogatnak például a Veszprémi Állatkertbe, a Festetics-kastélyba, és Budapestre is.

A 45 rászoruló, általános iskolás gyerek többsége most jár először a Balatonnál, de Magyarországon is. Most egy part menti szállodában lakhatnak. Minden gyerek kis ajándékcsomagot is kapott a nyaraláshoz elengedhetetlen felszerelésekkel: hátizsákkal, úszóruhával, strandpapuccsal, és törülközővel ajándékozták meg őket.A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa azt mondja, a lényeg az, hogy jól érezzék magukat a gyerekek.

Polgár Róbert, csángó ügyekért felelő munkatárs: „Lássák azt, hogy van egy olyan világ, amiben gyermekként jól lehet érezni magukat, mert én tudom azt, hogy Moldvába rengeteg gyerek már kicsi korától kezdve dolgozik. Ez a feladata van neki és egy ilyen kikapcsolódás nagyon sokat jelenthet számára.”

A csoport összes, nyaralással összefüggő költségének fedezetét – a szállás, utazást, étkezést, és a programokat a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott támogatás biztosítja. De több szponzor – köztük Keszthely Városa és a Balatoni Hajózási Zrt. – is az akció mögé állt. A Magyar Nemzeti Bank 2002 óta támogatja a Gyermekmentő Szolgálat munkáját. A szervezet első alkalommal szervezett nyaralást csángó gyerekeknek.

Forrás:
Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8174/csango-gyerekek-nyaralnak-keszthelyen-/