Csendes farsang az elfogadás nevében

2024. február 26. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A KESOTE tartott rendhagyó farsangi összejövetelt szombaton. A rendezvénydíszvendége Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke volt, aki hangsúlyozta, Keszthely büszke lehet arra, hogy egy ilyen egyesületük működik.

Rendhagyó farsangi összejövetelt rendezett a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya. A böjtre való tekintettel beöltözés nélkül, üdítők és szendvicsek társaságában jöttek össze csapaterősítés céljából. A KESOTE rendezvényének meglepetésvendége is volt: Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke évek óta nyomon követi a keszthelyi egyesület munkásságát és örömmel mondott igent a meghívásra.

„Szerveztek egy érzékenyítő sétát Keszthelyen, ahová óvodások, iskolások, de az idősebb korosztály is becsatlakozott. Ismerem a szellemi vetélkedőt, amit Csík Ferencről neveztek el, ismerem azokat a programokat, amelyeket évről évre visszamenően megvalósítanak, és azt hiszem, Keszthely büszke lehet arra, egy ilyen, az oktatással és a sporttal ilyen mélységben foglalkozó egyesületük van. Az meg nekem, mint a Magyar Paraolimpiai Bizottság elnökének külön nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a hogy a fogyatékos emberek sportjával is foglalkoznak.”

A rendezvényen beszédet mondott Kardos József KESOTE elnök, és Nemes Klára szakosztályvezető is. Utóbbi hangsúlyozta, mennyire fontos a jó példamutatás amivel mindennél hatékonyabban hathat az ember a környezetére.

„Mindenféle rendezvényt családiasan szervezünk meg, mindenki jöhet, szeretettel várjuk a hozzátartozókat, unokákat, gyerekeket. Én mindig fontosnak tartottam azt, hogy ezek a családok a kicsikkel együtt hogyha együtt vannak, már korán megtanulják azt, hogy hogyan kell a másságot elfogadni, hogyan kell a másságot kezelni. Ez azért fontos, mert a mai társadalomban az együttélés, az elfogadás nélkülözhetetlen.”

A mozgáskorlátozottak szakosztálya 2002-ben alakult, 2010-ben került a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület égisze alá, de a küldetésük ugyanaz, a fogyatékossággal élők és az egészségesek közötti szakadékot betemetni. A feladat hatalmas, de elmondásuk szerint nagyon jó csapat verbuválódott össze az évek folyamán.

„Ennek az egyesületnek 21. éve vagyok a tagja. Egy nagyon összeszokott csapat vagyunk, szinte családias a hangulat.Nagyon sok rendezvényünk van, amin nagyon szívesen részt veszünk. Sőt amik vannak nyáron sporttevékenységünk, petanque versenyünk, oda már az unokákat is hozzuk.” – nyilatkozta Svidránné Pressing Ilona.

A szakosztály egy nagyon eredményes 2023-as éven van túl. Minden tervezett programjukat sikeresen meg tudták valósítani. Ilyenek voltak a Csik Ferenc öröksége vetélkedő,aminek a 110 éve született Csik Ferenc, a budapesti vizes VB és az atlétikai világbajnokság volt a témája. 21. alkalommal rendezték meg a pétanque bajnokságot, de népszerű volt a „Séta az egészségért” elnevezésű érzékenyítő program, aminek Major Veronika olimpikon is a részese volt.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek