Csendes gyertyagyújtással emlékeztek a katyni áldozatokra

2022. április 14. (csütörtök)

Keszthelyen is megemlékeztek a katyni áldozatokról. Az 1940-es mészárlás a lengyelség egyik legnagyobb XX. századi tragédiája. A szovjetek tömeggyilkolásáról 1945 után tilos volt beszélni, hosszú évtizedek kellettek ahhoz, hogy a világ lengyelsége méltó módon emlékezhessen.

A második világháborúban, Lengyelország szovjet lerohanásakor több mint 20 ezer lengyel tisztet fogtak el. Sztálin parancsára a hadifogolytáborokban raboskodó katonákat kivégezték. Az áldozatok száma a különböző becslések szerint akár 22 ezer fő is lehet. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyń erdeiben.

„Ez egy összefoglaló név a Katyń, mert nem csak Katyńban végezték ki a katonatiszteket, hanem Sztarobelszk és még sok más helyen. Erről talán a legdöbbenetesebben Wajda, híres lengyel rendező csinált egy filmet. Azt mindenkinek ajánlom, ha van lelki ereje ezt végig nézni. Egy nagyon kiváló film volt és azt hiszem, hogy a valóságban is megmutatja, hogy mi történt” – nyilatkozta a megemlékezésen Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Csendes gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek a meggyilkoltakra a keszthelyi katyni relief előtt. 2020-ban avatták fel Németh János alkotását a Kossuth és Széchényi utcák találkozásánál. Cséby Géza tiszteletbeli konzul elmondta, a lengyel parlament 2007-ben döntött arról, hogy április 13. az áldozatok emléknapja. 1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott tényeket.

Keszthely polgármestere is megemlékezett a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapján.Nagy Bálint Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselővel koszorúzott a tragikus eseményeknek méltó emléket állító reliefnél.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9052-csendes-gyertyagyujtassal-emlekeztek-a-katyni-aldozatokra