Csengei Ágotát Bánffy-díjjal, Turi Török Tibort Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki

2021. szeptember 8. (szerda)

Csengei Ágotát Bánffy-díjjal, míg Turi Török Tibort Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki. A keszthelyi kötődésű díjazottak az államalapítás ünnepe alkalmából vehették át az elismeréseket. Csengei Ágota úgy érzi, hogy a Bánffy-díj az elmúlt húsz év munkájának a megkoronázása. Turi Török Tibor büszke rá, hogy a társadalmi, múzeumi és művészi tevékenységét is elismerték.

„Az ember életének értelmet csak a szolgálat adhat, amivel az emberek ügye felé fordulunk” – Márai Sándor ezen gondolata vezérelte Csengei Ágotát a kultúrában, közművelődésben végzett munkája során. 2012-ben Bessenyei György-díjban részesült a Goldmark Károly Művelődési Központ korábbi igazgatója. Most Bánffy Miklós-díjat kapott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként a közművelődési szakember. A díjat az államalapítás ünnepe alkalmából vehette át augusztus 27-én.

„Miután ez a legnagyobb miniszteri kitüntetés, ami a közművelődésben adományozható a Bessenyei-díj mellett, ez feltette nekem az i-re a pontot. Ez megkoronázta az én elmúlt húsz évemet, a közművelődési munkámat. Mindenképpen hozzá kell azt tenni, hogy ez nem nekem szól csak ez a díj. Úgy lett volna a jó, hogy én is, mint köpenyes Madonna – ezt tudom, hogy nagyképűen hangzik – de ott lett volna ez a nagyon sok együttműködő partnerem, főleg a munkatársaim és a családtagjaim, akik hozzásegítettek engem ahhoz, hogy ezt a díjat átvehessem” – nyilatkozta a díjazott.

Csengei Ágota hozzátette, hálás annak a három szakmai civil szervezetnek, akik jelölték az elismerésre. Az állami díj rangját jól jelzi, hogy ötven-hatvan jelöltből, mindössze három személyt választ ki évente a szakmai bizottság. Nincs vége a munkájának, továbbra is közművelődési szakemberként tevékenykedik: könyvet írt, tanít, és tervezi a következő életciklusát, ami természetesen a kultúrával kapcsolatos.

Turi Török Tibor Szent István király ünnepe alkalmából vehette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet Budapesten. A kitüntetésre a Rákóczi Szövetség terjesztette fel.

„Úgy érzem, hogy valahol igazolt az élet. Azzal, hogy nem csak egy vállveregetés meg, hogy ügyesek, jók a szobrok, hanem, hogy társadalmilag, művészileg is elismertek. De emellett a múzeumi tevékenységemet is méltatták. A város irányába tett kulturális tevékenységemet ismerték el. Gyakorlatilag 30 évnek a munkájának a gyümölcse ez az elismerés” – mondta Turi Török Tibor, aki már a ’70-es években gyűjtött néprajzi anyagokat. Huszonöt éve alapította az első múzeumot, a Népviseletes Babamúzeumot. Úgy gondolta, hogy a magyar nép hagyományainak bemutatásával a nemzeti neveléshez is hozzájárulhat.

„Mikor aztán újból elővettem a képzőművészetet –nem grafikát, nem is a festészetet, hanem a térplasztikát- akkor éreztem teljes kielégülést. A másik az, hogy én adós vagyok a nemzetemnek és minden magyar adós a nemzetének, s hogy ilyen hatékony formában tudom én ezt művelni,hát ezt köszönöm meg Istennek” – tette hozzá a díjazott.

Az elismerést Rétvári Bence, parlamenti államtitkár adta át a Pesti Vigadóban.

Hegedüs Éva/Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8375-csengei-agotat-banffydijjal-turi-torok-tibort-magyar-ezust-erdemkereszttel-tuntettek-ki