Csengey Dénesre emlékeztek

2023. november 10. (péntek)
KesztHelyi identitás

Csengey Dénesre emlékeztek a Balaton Színházban. A Magyar Demokrata Fórum egyik alapítójaként is aposztrofált író és politikus életének utolsó éveit Keszthelyen töltötte. Egy, az általa írt monodráma előadással életművét és szellemiségét idézték fel.

“A Tejút lovasa” című monodráma Csengey Dénes alkotása. A Vasvári Játékszín produkcióját Bajor János kiváló előadásában láthatta a közönség. A megemlékező estre az író özvegye, Ferencz Melinda is ellátogatott.

„Én láttam már… elmentünk Szentgrótra az előző években, és én is buzdítottam őket, hogy hozzák el minél több helyre, mert ez a legszebb megemlékezés, ami lehet, ezzel a darabbal. Ez az én kedvenc darabom is. Nagyon szépen köszönöm, és le a kalappal a színész előtt és a rendező előtt is.”

Az előadást megelőzően a város polgármestere, Manninger Jenő köszöntötte a megjelenteket. Rávilágított: az író nagyon fontos örökséget hagyott hazánkra és a város büszkén emlékezik rá.

„Keszthely egyik nagy szellemi értéke, hogy az író, ha csak rövid időre is, de városunk polgárává vált. Büszkén őrizzük kincses hagyatékát és ápoljuk emlékét. A közösségi mellett pedig személyes köszönetemet is szeretném kifejezni Ferencz Melindának, mert a rendszerváltozás után az én közéleti pályám is abból a konzervatív körből indult, amelynek létrejöttén Csengey Dénes annyit fáradozott, amelynek zászlóját ő emelte magasra, amelynek utat, irányt mutatott.”

Csengey Dénes jelentős személyisége irodalmunknak. A Tejút lovasa című darabot a családtól kapta meg a Vasvári Játékszín, kizárólagos bemutatási joggal. Bajor János elmondása szerint nem tartja magát profi színésznek, ám az előadást nézve ennek inkább az ellenkezője mondható el az alakításról.

A darabot Gergye Rezső Bessenyi György-díjas népművelő rendezte.

„Közvetítő ismerősök révén egyszer csak eljutottunk a családhoz, Csengey Balázshoz és az özvegyhez. Nagy-nagy örömünkre az első szóra azt mondták, hogy ha szeretnénk ezt megcsinálni, akkor csináljuk. Ez nekünk akkora biztatás volt, hogy nyilvánvaló megkétszerezte az erőnket, és sikerült bemutatni ezt a darabot. Játsszuk azóta is, immár a 34. alkalommal Keszthelyen.”

Az íróként és politikusként egyaránt aktív Csengey Dénes hét évet élt Keszthelyen. A harminckét esztendővel ezelőtt, fiatalon elhunyt író nélkül bizonyára teljesen másképp alakult volna hazánk történelme

Tüskés Balázs – Keszthelyi TV

Képek