Cseréljük le a nyári gumikat!

2023. november 2. (csütörtök)

Nem csupán a magyar jogszabályoknak kell megfelelnünk,amikor nem megfelelő profilmélység miatt gumiabroncsokat cserélünk. Saját és mások életét is veszélyeztetjük, ha csúszós utakon nem az évszaknak kijelölt gumival közlekedünk. Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy az ősz beálltával már érdemes a nyári gumikat lecserélni.

Időpontra érkeznek az autók ebbe a gumiszervizbe. Október-november táján, a hőmérséklet folyamatos csökkenésével elérkezett az idő, amikor a nyári gumi anyaga kezd megkeményedni, veszít rugalmasságából, tapadása érezhetően romlik. Téli abroncsra kell váltani. A nem megfelelő gumikkal való közlekedés saját és mások életét is veszélyezteti.

„Szerencsére nem volt veszélyes helyzetem,viszont mindig időben lecseréltetem akár tavasszal,akár ősszel. Ősszel a legnagyobb veszély, nemcsak a jég, mert akkor tudja az ember, hogy mi van. Ha megfelelően vezet az ember, akkor nincs problémánk. De! Amikor ősszel még a levelek hullnak, akár az eső –bármi- egy csomóra hordja és akár egy kanyarban egyszerűen simán megcsúszhat a kocsi mint a jégen. Tehát gyakorlatilag fennáll a balesetveszély, mintha korcsolyázna az autó.”- mondta el Kurucz József.

A téli és nyári abroncsok tapadása eltérő. Sokan úgy gondolják, hogy a meghatározott 7 Celsius hőmérséklet határig nem váltanak nyári gumiról télire. Pedig nem kérdés, kell-e ilyenkor a téli gumi, a legnagyobb veszélyt hordozó megcsúszásos balesetek kockázata az őszi útviszonyok között is nagyon magas.

„Sajnos nem mondhatnám, hogy fegyelmezettek az emberek, mert még most is azt mondják, hogy meleg van. Tehát néha-néha rövidnadrágba, pólóban vannak az emberek és azt mondják, hogy ilyenkor még nem kell. Mint pl. most is hirtelen van egy időjárás változás, az aszfalt már lehűlt, hideg és a tapadás az megszűnik. Tehát ilyenkor okvetlenül szükség van a téli gumi -abroncsra, ami puhább szerkezetű és ezáltal sokkal jobban tud tapadni. „- mondta Cserép Ferenc.

A legtöbb szakember nem javasolja a négy évszakos abroncsokat. A téli-nyári gumik cseréje a biztonságos autózás egyik feltétele. Az időjárási körülményeknek, az évszaknak megfelelően használt gumi életeket menthet. Figyeljünk az előírt profilmélységre is. Kopott gumikkal ne közlekedjünk! Magyarországon nem kötelező a téli gumi de ajánlott! A szigorúan meghatározott minimális profilmélység azonban 1,6 milliméter.  November 1-től azonban Ausztriába senki ne induljon el hanem cserélje le a nyári abroncsokat. Szigorúan ellenőrzik téli gumik használatát. A nem megfelelő gumikkal való közlekedést 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság akár az 5000 eurót is elérheti.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek