Csik Ferenc emlékezete

2013. december 13. (péntek)

Dr. Csik Ferencre, Zala megye és Keszthely legeredményesebb sportolójára, olimpiai bajnok úszóra,a város díszpolgárára emlékeztek születésének századik évfordulóján, december 12-én.

Délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság és az Olimpiai Akadémia képviselői megkoszorúzták az olimpikon sírját. Délután a Csik Ferenc Baráti Kör Egyesület tartott ünnepi közgyűlést, amin Csik Katalin idézte fel édesapja emlékét. Elmondta, hogy egy éves volt, amikor meghalt, így nem emlékszik rá, de sok emberrel beszélgetett, és kutatta az orvos végzettségű dr. Csik Ferenc életét, így kiderült, hogy milyen kiváló, szerény ember, jó sportoló volt. Az önkormányzat támogatásával könyvet is sikerült kiadnia.

Dr. Iglódi Endre arról a fogadtatásról beszélt, melyben Csik Ferencnek volt része, mikor hazatért az olimpiáról. Keszthelyen több mint háromezren ünnepelték a sikerét, azt hogy 1936. augusztus 9-én 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Csik Ferenc fiatalon, 1945. április 29-én Sopronban bombatámadás következtében halt meg. Először a Hűség városában temették el, majd Keszthelyen helyezték örök nyugalomra, ahol nyáron posztumusz díszpolgári címet kapott.

A város vezetői, Ruzsics Ferenc polgármester, dr. Horváth Teréz jegyző és az egyesület tagjai megkoszorúzták a család házának falán lévő emléktáblát, majd a Szent Miklós temetőben a sírját. Emlékeztek az olimpikonról a Csik Ferenc tanuszodában is, az ünnepség a Csokonai ÁMK-ban tartott megemlékezéssel ért véget.

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)