Csokonai emléke előtt tisztelegtek

2023. november 17. (péntek)

Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójára emlékeztek Keszthelyen. A költő két alkalommal is járt a városban, másodszor az Amazonban szállt meg. Ennek állít emléket az épület oldalán lévő emléktábla. A főhajtáson elhangzott, Csokonai fontos szerepet játszik hazánk kultúrájában.

Csokonai Vitéz Mihály Debrecenben született 1773-ban. Már diákként verselt, 1793-ban Kazinczy már a barátai között említi. Bár rendkívül tájékozott volt számos témakörben, életében nem ismerték el a munkásságát. Először 1797-ben utazott Keszthelyre azért, hogy Festetics gróftól munkát kérjen. Ekkor nem sikerült találkoznia a mecénással, csak elutasító levele érte utol. Az állás mindennél fontosabb volt Csokonainak, hiszen szerette volna megkérni múzsája, Vajda Julianna kezét.

„Ekkor született a Békekötésre című költeménye és az Egy újévi ajándék című rögtönzés is, amiben azt írja kedvesének, hogy a jövő karácsonyt talán már együtt tölthetik hegyközi lakhelye – ez volt Keszthely – magányos házában, azaz itt, Keszthelyen. Ebből aztán végül is nem lett semmi, mert néhány hónap után Komáromban, ahová Lillához visszatért, kézhez vehette Festetics gróf álláskérelmét elutasító levelét.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Csokonai 1798 tavaszán ismét Keszthelyre látogatott. Ekkor társával, Szokolay Dániel iskolamesterrel néhány napot töltöttek az Amazon Szállóban. A költőnek lehetősége volt az Georgikon igazgatójával, Pethe Ferenccel és gróf Festetics Györggyel is találkozni. Az arisztokrata azonban szóban is megerősítette az elutasítását. Csokonai szeretetlenségben, boldogtalanságban és sikertelenségben töltötte az életét. A ránk hagyott öröksége azonban ma is kiemelkedő értéke kultúránknak.

„Csokonai életműve, ez a szenvedésből és fájdalomból fogant igazgyöngy kibírt minden rosszindulatú és ostoba támadást, és ma is fénnyel ragyog. Ha kézbe veszsük ismert és kevésbé ismert darabjait, akár a terjedelmesebbeket is, érezhetjük, hogy élnek, lélegeznek, hogy az antik eszménynek megfelelően szépség és rend uralkodik bennük. Érezhetjük rajtuk a géniusz, Janus Pannonius és Balassi után a harmadik olyan magyar költő kéznyomát, aki megkésettség nélkül, a kortárs európai áramlatokba illeszkedve hozott létre kizárólag a világirodalom magas mércéjével mérhető lírai összművet.” – hangsúlyozta Szemes Péter irodalomtörténész.

A megemlékezésen a Csány-Szendrey iskola diákjai szavalták el Petőfi Sándor Csokonai című versét. Ezt követően elhelyezték az emlékezés koszorúját az emléktáblánál.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek