Csuhéfonás a gyakorlatban

2023. október 31. (kedd)
KesztHelyi identitás

Csuhétárgy készítő tanfolyamot tartottak az Alkotóházban. A programot a Hagyományok Háza szervezte meg azzal a céllal, hogy a mára már majdnem feledésbe merült szokást felelevenítse. A résztvevők tárolódobozt készítettek, így tanulták meg azokat az alapvető technikákat, amelyeket más tárgyaknál is alkalmazni tudnak.

Nagyanyáink portáján még természetes volt, hogy edényalátéteket, tárolókosarakat, dekorációkat és más háztartási tárgyakat készítettek csuhéból. Kukoricahéj szinte minden háztartásban volt, és a régiek nem kidobták, hanem felhasználták azt. Mára már szinte a karácsonyi angyalkára redukálódott ennek az anyagnak a használata, azonban vannak olyanok, akik ma is szeretnék elsajátítani a technikát.

„Érdekelt ez a mesterség, szerettem volna megtanulni. Én sok gyerekkel foglalkozom, és szerettem volna, hogy nekik is tudjak újat mutatni. Mindig megyek különböző tanfolyamokra, most éppen ez lett a kiválasztott, de nagyon élvezem.” – mondta egy résztvevő, Szabó Rubinka.

A Hagyományok Háza célja a hagyományos kultúra értékeinek széleskörű társadalmi tudatosítása és hozzáférhetővé tétele. A keszthelyi Alkotóház is élen jár ebben, számos szakkör igyekszik megtartani és továbbadni a népi iparművészet értékeit. A csuhétárgy készítő tanfolyamra alapképzettség nélkül lehetett jelentkezni, azonban a résztvevőknek ajánlólevelet kellett felmutatniuk.

„Egy olyan mesterséget tanulnak most, ami kihalófélben van, és nagyon fontos ezt átmenteni, továbbadni ezt a tudást. Másrészt egy nagyon jó szellemi alkotótevékenység, ami a mindennapi, és különösen a mai kor embere számára nagyon-nagyon fontos elfoglaltság lehet.” – tájékoztatott Csíkné Bardon Réka, csuhéfonó népi iparművész.

A keszthelyi Alkotóház szakkörei nagyon népszerűek. Emellett azonban időről időre igyekeznek különféle programokat szervezni, amelyeken nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is részt vehetnek. Az idei év végén is több eseményre várják a családokat, és különleges képzések is lesznek.

„Novemberben lesz néhány olyan programunk, ami azt hiszem, hogy érdeklődésre tart majd számot. A Facebook oldalunkon hirdetjük ezt meg. Egyrészt lesz egy pörkölt cukortorta, tehát tulajdonképpen grillázskészítő délelőttünk vasárnapi napon. Azonkívül egyszer mi már elkezdtük a gyöngyös necc készítését, ez a zalai fejfedő, amit nem biztos, hogy mindenki befejezett, és őket is szólítanánk, hogy jöhetnek befejezni két napra, illetve akár újakat is lehet készíteni.” – emelte ki Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A karácsony közeledtével horgolt angyalkakészítést is lehet tanulni az Alkotóházban. Ugyanakkor az adventi időszak minden szombatján gyerek játszóházakat tartanak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek