Csurgón találkoztak idén a Festetics városok

2019. április 27. (szombat)

A rendezvényen részt vett herceg Dr. Festetics György is.

Csurgón találkoztak idén a Festetics városok, Keszthely, Hévíz és Csurgó képviselői. A rendezvény elsősorban a fiatalokat szólítja meg, akik vetélkedők során mérhetik össze tudásukat, de a program lehetőséget biztosít a városok művészeti csoportjainak bemutatkozására is. A találkozót jövőre várhatóan Keszthelyen szervezik meg.
I. Festetics György szobrához helyezik el koszorúikat Csurgón a Festetics Városok képviselői. A három települést érintő találkozót 1997 óta minden évben megszervezik, melynek célja a közös történelmi hagyományok felelevenítése, ápolása. Az érintett helyeket a múlt köti össze, ugyanis a hercegi család mindegyiken támogatta a kulturális életet és a közéletet. A rendezvényen részt vett herceg Dr. Festetics György is, aki elmondta, nagy örömmel érkezett az 1000 éves városba.

„Egyszer már itt voltam, azt hiszem 2001-ben. Az hosszú idő. És ippen ebben az évben meghívtak és nagy örömmel fogadtam el, mert persze is ez egy rész a család történetétől.”

A találkozó jó alkalom arra is, hogy Keszthely, Hévíz és Csurgó tehetségei bemutatkozhassanak. A művészeti csoportok hagyományos énekekkel, néptánc produkciókkal és hangszeres előadással is készültek az ünnepélyre. A Festetics családot méltatva a gálán köszöntőt mondott Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere is.

„Bármerre is nézünk a városban, mindenhol egy-egy alkotásukban, egy-egy jó cselekedetükben, egy-egy jövőbe tekintő, reménykeltő, bennünket felvillanyozó valamilyen hagyományba botlunk.”

A nap során közös sporteseményen is részt vehettek a három város tanulói, többek között kézilabda mérkőzésen mérték össze tudásukat a csapatok. Ezen kívül különböző vetélkedőkre várták a diákokat, valamint rajzkiállítást is rendeztek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5969-csurgon-rendeztek-iden-a-festetics-varosok-talalkozojat-?fbclid=IwAR1n2WFGQCbiKp3a3qGqTRn6I8nhj0XeGQ2BFAAxsYNArnEU4_Fk7sYAtjg