Cziffra György emlékkoncert Keszthelyen

2021. július 21. (szerda)

Schubert, Chopin, Liszt és Debussy művek csendültek fel vasárnap a Helikon Kastélymúzeum északi szárnyában. Hegedűs Endre Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, valamint Mezei Pál zongoraművész közös koncerttel tisztelgett a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt.

A világhírű zongoraművész, Cziffra György munkásságának szellemi és művészi örökségét, a virtuozitás és a romantikus zongorajáték hagyományát idézte fel a Helikon Kastélymúzeumban két kiváló zongorista, a Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész Hegedűs Endre, valamint Mezei Pál zongoraművész. Hegedűs Endre a zenekedvelő közönségnek beszélt Cziffra György életéről, munkásságáról. Arról a zongoristáról, akit a zongora billentyűi, zenei zsenialitása vezetett el az angyalföldi nyomorból, akit játéka tett világhírűvé.

„Idén ünnepeljük Cziffra György születésének 100. évfordulóját és ez az egész országot megmozgatja. Sőt külföldre is elmegy a híre. Ez egyben a magyar kultúra terjesztése is. Tehát nem csak az ő életművéről van szó, de azokról a szerzőkről is, akiket ő nagy örömmel játszott. Mi most élünk, most vagyunk erőnk teljében tehát most kell azokat a gyönyörűséges muzsikákat újra és újra életre kelteni amik annak idején Cziffrának is oly sok örömet adtak.”-Mondta Hegedüs Endre Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész.

Minden idők egyik legnagyobb magyar zongoristáját mindkét művész ismerte. Mezei Pált fiatalkori élmény fűzi Cziffra Györgyhöz. 18 évesen a mester utolsó kurzusán vehetett részt Keszthelyen a Festetics-kastélyban. Ez a lehetőség akkor nagyon sokat adott számára.

„Egy csomó távlatot. Tehát olyan távlatokat láttam, amit 18 évesen, ha egy ekkora mesterrel az ember együtt dolgozik akkor…hát kinyílt egy csomó minden, ami eddig homályos volt előtte. Új lehetőségek, új dimenzió, tehát nagyon sokat jelentett.”- mondta el Mezei Pál zongoraművész.

A Helikon Kastélymúzeum komolyzenei koncertjei június közepétől, a szerdai Helikoni éjszakák című programsorozattal kezdődtek el. A Cziffra György emlékkoncertet követően még több alkalommal lehet részese komolyzenei koncertnek a közönség.

„Augusztus folyamán még érkezik a Klassz a pARTon rendezvénysorozat is falaink közé. Ők négy koncertet adnak a látogatóknak augusztus folyamán. A nyarat pedig egy igazi nagyszabású produkcióval zárjuk Rákász Gergely orgonaművész itt a kastély parkban ad egy nagyszabású komolyzenei koncertet augusztus 21-n.”- adott tájékoztatást Fókás Andor Zalán rendezvényszervező.

A vasárnap esti koncerten a két zongoraművész elsősorban olyan darabokat játszott, amelyek Cziffra György kedvelt zeneszerzőinek darabjai voltak. Így Schubert, Chopin, Liszt és Debussy művek csendültek fel az ódon falak között.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8235-cziffra-gyorgy-emlekkoncert-keszthelyen