Daruzzák a hajókat

2019. október 18. (péntek)

Véget ért a vitorlás szezon,a tulajdonosok megkezdték a hajók téliesítését. A first class, úszó stégrendszerrel felszerelt Keszthelyi Yachtkikötőben még sok vitorlás és csónak vízen van. Októberben és novemberben a tulajdonosokkal egyeztetett időpontokban ,ütemezés szerint végzik a kiemelést. A 170 kis és nagyhajóból 130 kerül a szárazföldre,míg 40 vízi tároláson marad.
A korábbi gyakorlatnak megfelelően a kikötőmesterek segítségével daruzzák a hajókat. A szakszerű,nagy odafigyelést igénylő munkafolyamatot többen is végzik. A tulajdonosnak nem kell a helyszínen tartózkodni,de a kiemeléshez fel kell készíteni a hajót. Le kell szerelni a vitorlákat,az akkumulátort fagymentes helyre kell vinni,ki kell pakolni a mentőmellényeket, köteleket és egyéb olyan tartozékokat is amik a daruzáskor sérülést okozhatnak a hajótestben. A vízről emelést követően a hajók a tároló vagy más néven sólya kocsikra kerülnek. A rögzített állapotban egy alapos lemosást végeznek a téli pihenő előtt a kikötő szakemberei. Eltávolítják a hajótestről a vízkő és algalerakódásokat. Ezt követően kerülnek a zárt parkolótérbe. A gondos gazdának nincs más dolga mint alaposan ponyvázással védeni a szeszélyes időjárásról,hogy áprilisban mikor ébred a természet újra vízre szállhasson.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6498-daruzzak-a-hajokat?fbclid=IwAR2x4XcoBPaRs1W5BXT5O5bLqkiiMIMLIQBzN5Qw2V0-sOqwnLifh50ln3w