„De nehéz az iskolatáska”

2018. szeptember 4. (kedd)

3659 diák ült iskolapadba hétfőn reggel a keszthelyi általános és középiskolákban. A tanévnyitó ünnepségeken az iskolák igazgatói kiemelték, befektetett energia és idő nélkül nincs valódi siker. A 2018/19-es tanévben 180 tanítási nap lesz, az őszi szünet október 27-én kezdődik majd.
Műsorral köszöntötték a 2018/19-es tanévet és a leendő elsősöket a Csány-Szendrey iskola nyolcadikosai. Az intézményben 813 diák kezdte meg idén a tanévet, és a négy elsős osztályban közel száz újdonsült iskolás ülhetett be a padokba. A legkisebbek izgatottan tekintettek az iskolás évek elé, többeknek pedig már elképzelésük is van arról, hogy mit fognak csinálni az első tanévben.

„Játszani, rajzolni, barátokat szerezni.” – mondta az egyik elsős, Csonka Vivien.

„Azért várom nagyon, mert ott lesz sok barátom, és sokat tanulunk, és ilyeneket.” – tette hozzá egy másik diák, Bácskai Bálint.

Dósa Zsolt, az intézmény igazgatója tanévnyitó beszédében köszöntötte az elsősöket és szólt a nyolcadikosokhoz is. Kiemelte, az általános iskola utolsó éve fontos mérföldkő a diákok tanulmányaiban. Elhangzott, az iskola mindent megtesz azért, hogy a tanulók a legkorszerűbb tudás birtokosai lehessenek.

„A kollégák jó szakmaisággal és példamutatással fognak elől járni a tanulóink előtt. Minden osztályban, minden korosztályban a megfelelő tudást próbálják átadni. Nagyon fontos a magyar és a matematika oktatásának kompetencia alapú oktatása, amelyre nagy hangsúlyt fektetünk, valamint az idegen nyelvek prioritást élveznek.” – tájékoztatott az intézmény vezetője.

A Csány-Szendreyben a hagyományoknak megfelelően egy-egy léggömbbel ajándékozták meg az elsősöket a tanítónénik.

Tóth Árpád versével nyitották meg a tanévet hétfőn reggel a VSZK-ban. Az intézményben 421 diák ül iskolapadba ebben a tanévben, közülük közel 100-an kilencedik évfolyamosok. Az újdonsült középiskolások számára az egykori VSZK-s diákok véleménye is meghatározó volt az iskolaválasztásnál.

„Vannak felnőtt ismerőseink, akik ugyanerre a szakra jelentkeztek, és ők ajánlották ezt a fajta képzést ebben az iskolában. A nyílt napok tetszettek, úgyhogy igazából adtam neki egy esélyt.” – mondta egy kilencedikes tanuló, Pizmen Gábor.

Fisli István, az iskola igazgatója elmondta, az iskola egyesíti magában a hagyományokat és az élő közösséget. Felhívta a figyelmet arra, a valódi siker záloga a megfelelő idő és energiaráfordítás. Az intézmény oktatói mindent megtesznek azért, hogy megalapozzák a diákok későbbi karrierjét. Az idei tanévben is számos feladat vár a tanulókra és a tanárokra egyaránt.

„A szakképzés egy új minisztériumhoz került, úgyhogy bízzunk benne, hogy tovább tud erősödni ez a terület. Van egy komoly uniós pályázat, szakképzés fejlesztése, lemorzsolódás csökkentése ügyében, amelyben iskolánk is részt vesz, tehát ez nagy feladatokat fog jelenteni az idei évben. Alapvetően a korábbi tanévekben már megszokott események fognak az idei évben is zajlani.” – emelte ki az igazgató.

A 2018/19-es tanévben a keszthelyi középiskolákban 2066 diák kezdte meg a tanévet, közülük 497-en kilencedik évfolyamosok. Az általános iskolákban 1593 tanuló ült iskolapadba, közülük 189-en elsősök. Az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9058/de-nehez-az-iskolataska/