December végéig tekinthető meg a MŰSZAK jubileumi tárlata

2020. október 21. (szerda)

A hétvégén nyílt meg a Művészek Szabad Alkotóközösségének, azaz a MŰSZAK-nak a jubileumi, 10. kiállítása a Balatoni Múzeumban. Idén a koronavírus-járvány miatt igaz a pikniket nem tudták megtartani a szervezők, rendhagyó módon azonban mégis elkészültek az alkotások. Ebben az évben Basilides Sándor munkássága előtt tisztelegtek az alkotók.

Basilides Sándor tanulmányait követően hamar rátalált saját egyéni kifejezésmódjára, stílusára. Gyakran festette meg a háború utáni Magyarország hétköznapjait. Többek között ezeket is ismertette Dr. Feledy Balázs művészettörténész a Balatoni Múzeumban. A festőművész képeiből nyílt emlékkiállítás a MŰSZAK 10 éves jubileumi összeállításához kapcsolódva valósult meg, idén ugyanis Basilides munkássága előtt tisztelegtek az alkotók.

A múzeum aulájában zajlott az elmaradt akciófestés. Basilides Sándor stílusa nyomán valósította meg tájképét Horváth Melinda és Takács-Szencz Lívia. A két festőművész saját stílusjegyeit is belecsempészte a képbe.

„Kisebb konzultációt tartunk, hogy milyen színekben gondolkodunk, nagyjából, a felületen milyen formákban, de aztán hagyjuk magunkat a sodródással hatni így helyben és élőben, amit ihletést kapunk, azt igyekszünk így a vászonra vetítetni.”

A kiállítás megnyitón elhangzott, idén a járvány nem tette lehetővé, hogy a művészek együtt készítsék el a MŰSZAK alapítóinak kertjében alkotásaika. Új szemszögből kellett dolgozniuk, de így is elkészültek a festmények, fotók, szobrok és irodalmi művek is. Ezeknek közös jellemzői is megfigyelhetőek.

„Mivel otthon dolgozott, az a közösségi szellem, ami itt menet közben nem valósult meg, mert nem mindenki egy helyen dolgozott az első visszajelzéseknél egy kicsit akadozott, de a végén nagyon jól összejött szerintem a dolog. Tehát mindenkiben valahol nyomot hagyott ez a vírusos dolog, hogy otthon kell dolgozni, mert ha csak itt a mellettem lévő képre ránézünk, a sikoly, az is egy dolog vagy akár másik képeket is megnézünk, valahol mindenhol visszajött ez a bezártság.”

A megnyitóra meghívást kaptak az alkotók is. Molnár Imola második alkalommal festett a MŰSZAK keretein belül. Mint fogalmazott, számára az otthont, a szabadságot jelenti az alkotóközösség. Idén két képet készített, az Ébredést és a Fénykatonáit.

„Az üzenetem első soron az volt, hogy ugye vegyük észre, önmagunkat ismerjük meg, legyünk a belső világunkban, takarítsunk ki, a fénykatonákat hozzuk elő magunkból. Innentől kezdve akkor egy új világ kezdődik.”

A Művészek Szabad Alkotóközösségének jubileumi tárlatát december 31-ig tekintheti meg a közönség a Balatoni Múzeum nyitva tartási idejében.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7516-december-vegeig-tekintheto-meg-a-muszak-jubileumi-tarlata