Diákmunka: még mindig a vendéglátósok a fő munkáltatók

2024. június 21. (péntek)

A most kezdődő szünidővel egyre több diák vállalhat nyári munkát. Keszthely és Hévíz térségében idén is a vendéglátás területén keresik a legtöbb fiatal munkaerőt. Az SZJA-mentességnek köszönhetően idén is jó fizetést, akár 2200 forintos órabért is kaphatnak a tanulók.

Horváth Sára június elsején kezdte meg nyári munkáját a Zalakarosi Fürdőben. Ez a harmadik szezonja itt, pénztárosként dolgozik.  Ősztől Budapesten lesz egyetemista, az ottani megélhetésére teszi félre a nyári keresetét. Szeret itt dolgozni, úgy érzi, hogy megbecsülik őt.

„Minden évben visszavárnak, szerintem ez egy elég nagy hála, mert nem kell minden évben a nyári szezonra új munkát keresnem, hanem ide tudom, hogy jöhetek vissza” – nyilatkozta a diáklány.

A Zalakarosi Fürdőben akár 45 diákot is alkalmaznak a főszezonban. A jórészt 18 év feletti fiatalokat elsősorban animátorként, csúszdakezelőként, medenceőrként és diszpécserként foglalkoztatják. A 25 év alattiak SZJA-mentességének köszönhetően a minimálbérnél többet vihetnek haza a diákok. Utazási hozzájárulást és munkaruhát is kapnak. A fürdő vezetése elérte, hogy a szezonális munka befejeztével egyből jelentkeznek dolgozni az elkövetkező évre.

„Egy olyan miliőt, olyan környezetet alakítunk ki, amely alapján szívesen választják munkahelyül a Zalakarosi Fürdő különböző pozícióit. Nem utolsó sorban – ez az én kezdeményezésem volt, hogy – a nyár végén egy szezonvégi éjszakai fürdőzés keretében vendégül látjuk őket. Ennek nagyon nagy respektje volt az elmúlt időszakban, úgyhogy ezt az idei évben is be fogjuk vezetni” – számolt be Végh Andor vezérigazgató.

A Nyugat-Balaton térségében egyértelműen a vendéglátás, idegenforgalom területén foglalkoztatják a legtöbb diákot. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet keszthelyi munkáltatói most pénztárost, felszolgálót, konyhai kisegítőt keresnek, jellemzően 1700 és 2200 forint közötti órabért fizetnek. 250 diák jelentkezésére számítanak a helyi irodában. A személyes találkozás előtt célszerű tájékozódni a szövetkezet honlapján.

„Kell, hogy rendelkezzen diákigazolvánnyal, aktív hallgatói jogviszonnyal, illetve a személyes adataira van még szükségünk: személyi igazolvány, lakcímkártya, adószám, TAJ szám kell, hogy nála legyen. 18 év alatt szülői beleegyezés szükséges, jó, ha a szülő elkíséri, de ha a szülők elfoglaltak, meg szoktuk tudni úgy oldani, hogy hazaviszik az aláírandó papírokat és utána visszahozzák hozzánk” – mondta televíziónknak Asztalos Eszter, a Meló-Diák Zala vármegyei kirendeltségvezetője.

A kormány is támogatja a diákok foglalkoztatását. A ,,Nyári diákmunka 2024.” munkaerőpiaci program keretében bértámogatást nyújtanak munkáltatóknak a 16-25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244 500 Ft, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 Ft lehet.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek