Digitalizáció az építőiparban

2021. szeptember 10. (péntek)

Az építőpar digitalizációján dolgozik az Ipartestületek Országos Szövetsége. Az IPOSZ egy képzési anyagot állított össze azoknak a kivitelezőknek, akik még nem használják a számítógépet, vagy okoseszközöket. A szakemberek szerint ezek segítségével hatékonyabb lehet az ágazat és a munkaerőhiány adta problémákat is enyhíthetik. A képzésről és az ágazat digitalizációjáról tegnap tartottak fórumot az Asbóth iskolában.

A digitalizáció már az építőipari képzés során is fontos. Ennek a szimulátornak a segítségével a leendő hegesztők az alapokat sajátíthatják el. Az informatikai eszköznek köszönhetően anyagfelhasználás nélkül, játszva tanulhatják leendő szakmájukat a fiatalok.

„Nem csak egy kivitelezés megtervezését kell tudni számítástechnikai háttérrel megvalósítani, hanem magát a szakma megtanulását is sokkal egyszerűbben tudják a diákjaink teljesíteni, ha számítógépes programok is a segítségükre vannak” – nyilatkozta Csótár András, a ZszC Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Az építőipar a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb ágazata. Ezért is fontos a digitalizációja. A szakemberek tapasztalata szerint a tervezői oldalon a legkorszerűbb informatikai eszközökkel dolgoznak, míg vannak olyan vállalkozók, akik még ácsceruzával rajzolják fel a falra a villanykapcsoló helyét és kézzel írt árajánlatot adnak. Ezt a kettősséget szeretné feloldani az Ipartestületek Országos Szövetsége.

„Azzal szembesült már maga az építőipar is, hogy nagyon nagy a munkaerőhiány, újabb technológiák jönnek be, újabb lehetőségek nyílnak meg, hogy egyszerűsítsük a munkáinkat, munkavégzésünket. Gyakorlatilag ebbe az irányba ment el az IPOSZ és ebbe volt elkötelezett, hogy a vállalkozói részére a digitalizáció lehetőségeit ebbe a szakmába minél szélesebb körbe terjessze” – mondta Németh László, az IPOSZ elnöke.

Egy GINOP projekt keretében ezért kidolgoztak egy háromszor három napos képzési anyagot. A tananyaggal megmutatják a kivitelezőknek, hogyan javíthatják kommunikációjukat akár egy internetes csevegőcsoport használatával, vagy hogyan adhatnak gyorsabban és könnyebben árajánlatot számítógépes program segítségével.

Tordai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének vezető szakértője: „Arra szeretnénk most így első körben rábírni őket, hogy azokat az eszközöket használják, melyek már most is a napi életükben benne vannak, csak egy kicsit másképpen, csak egy kicsit egymás között. A tervezők és a kivitelezők közötti és a kivitelezők egymás közötti kommunikációját lehetne feljavítani. Ezzel jobb lakásokat és a lakosság számára élhetőbb környezetet lehetne létrehozni.”

A modern kor elvárása az, hogy a jó szakmunkások már rendelkezzenek informatikai alapismeretekkel – hangsúlyozták az Asbóth iskolában rendezett fórumon. Az IPOSZ már több településen tartott képzést. Fontosnak tartják, hogy a diákok és szakoktatók is megismerjék az informatika adta lehetőségeket az építőiparban. A rendezvényen elhangzott, ha egy épületet már a tervezés és a kivitelezés fázisában is digitális eszközökkel rögzítenek, akkor ezen adatok felhasználásával sokkal könnyebb lesz az üzemeltetés is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8395-digitalizacio-az-epitoiparban