Díjnyertes lovas fotók a Hintómúzeumban

2020. október 20. (kedd)

Az érzelmek kimutatása volt az egyik fő zsűrizési szempont a Lovas Nemzet Fotópályázatán. A magazin jubileumi évfordulója kapcsán meghirdetett versenyen öt kategóriában nevezhettek a pályázók. 414 pályaműből kellett kiválasztani a legjobbakat, melyeket a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumában állítottak ki. A nyertesek Keszthelyen vehették át díjaikat.

Amatőr, junior és profi kategóriákban hirdették meg eddig a fotópályázatot. Idén azonban két külön csoportban, az őshonos fajtákat bemutató lovas nemzetünk kincsei, valamint a lovak és kutyás kategóriában is nevezhettek a fotósok a Lovas Nemzet 25 éves, jubileumi pályázatára. A dobogósok mellett különdíjasokat is választottak.

„Én 20 éve lovagolok. Először jártam egy lovardába tanulni, uténa versenyeztem négy évig és már oktatok jelenleg is. És a Szilajt, akit a képen is lehet látni, hét éve velem van, és igazából egy ilyen szerelem ló.” – mondta el Kakas Rebeka különdíjas.

A beérkezett 414 pályaműből egy négytagú zsűrinek kellett kiválasztani a legjobbakat. Ezeket előzetesen online kellett pontozniuk 1-től 20-ig. A pályázókat nem ismerhették a bírák, mindannyiukat sorszám jelölte. Az ítészek között volt a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumának vezetője, Varga Zoltán is.

„Ugye napjainkban már mindenkinek a zsebében ott lapulnak a mobiltelefon és már szuper kamerákkal nagyon jó felvételeket lehet készíteni, de amikor a legjobb jelenetet, pillanatot látja az ember, mire előveszi a telefont és készül, az már rég elszállt. És vissza már nagyon ritka az, hogy ugyanaz, ugyanúgy megismétlődjön. És hát ezért is becsülendő így ezeknél a fotósoknál, hogy vették itt a fáradtságot, mert gondolom, hogy nagyon sok felvétel készült, amik közül ezeket a díjazott képeket ki tudták ők is válogatni.”

A pályázattal kapcsolatban Dallos Gyula miniszteri biztos úgy fogalmazott, örvendetes, hogy a lovas kultúrát ilyen kiállításokkal is őrzik. Hozzátette, a múltunk mában való megmutatása fontos feladat.

„A királyi családnak a több évtizedes munkája, érzékenysége arra, hogy a több ezeréves kultúránk, lovas kultúránk amely szerves része a nemzeti kultúránknak, tele hungarikumokkal fontos, mert őseink tudását a lovas kultúrán keresztül tudjuk a legjobban a mában elhelyezni, amely által többek leszünk.”

A magazin 20 évvel ezelőtt írta ki először a fotópályázatot, melyre nem csak hazánkból, az országhatáron kívülről is jelentkeztek. A pályázat fő témája minden alkalommal a ló, a lovas és a természet kapcsolata. A díjazottakat előzetesen e-mailben értesítették, a díjakat Keszthelyen adták át.

„Hiszen ez a hintómúzeum olyan magas színvonalúan mutatja be a lovas kultúrát a Festetics-család óta, hogy igazából nem is kívánhattunk volna jobb helyet.” – ismertette Király Éva főszerkesztő.

A díjazottak Mihály Árpád szobrászművész Hunor és Magor című bronzplakettjét kapták meg. A kiállítást jövő tavaszig tekintheti meg a publikum.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7505-dijnyertes-lovas-fotok-a-hintomuzeumban