Disznót vágtak a hallgatók

2022. február 21. (hétfő)

Böllérnapot tartottak a Georgikonon. A disznóvágás mellett a hallgatói csapatok különböző versenyeken küzdöttek egymással. A program szervesen kapcsolódott a Georgikon képzési programjához. A jó hangulatú eseménybe szakmai elemeket is csempésztek az oktatók.

Két disznót dolgoztak fel a böllérnapon. Hallgatók, oktatók és a kampusz dolgozói is csontozó kést ragadtak.

„Kicsontozzuk és megy majd ilyen pörkölt alapanyagnak, aztán a csapatok eldöntik, hogy mit csinálnak vele, mindenki kiválaszthatja, hogy melyik részét kéri” – mondta Csácsi Ádám hallgató.

Nem először szerveztek böllérnapot a Georgikonon. A járvány miatti kihagyás után nagy volt a lelkesedés. Hét csapat nevezett a böllérnapra, Mosonmagyaróvárról egy vendég gárda is érkezett. A főzőversenyen sütöttek-főztek, egyebek mellett velőt, pecsenyét, pörkölteket.

Szili Ákos szervező, a Georgikon Hallgatói Egyesület tagja: „Nagy hagyománya van itt az egyetemen magának a disznóvágásnak és a disznótartásnak is és az ezekhez fűződő hagyományoknak. Kinn van egy tanüzem, ott vannak nagy fehér sertéseink, ez egy régi állomány már. Onnan ered, hogy mégis ha agráregyetemről van szó, legyen itt egy disznóvágás.”

Aki figyelt az állatanatómián, tudta, hogy a sertés szűzpecsenyéje a nagy horpaszizom. A tanárok kvíz versenyt rendeztek. A programot szakmai alapokra illesztették a szervezők.

Aki figyelt az állatanatómián, tudta, hogy a sertés szűzpecsenyéje a nagy horpaszizom. A tanárok kvíz versenyt rendeztek. A programot szakmai alapokra illesztették a szervezők.

Polgár J. Péter egyetemi docens: „Hallgatóink jelentős számban veszik fel azokat a választható tárgyakat, amelyek például vágóállat minősítéshez, állati termékfeldolgozáshoz kötődnek és soka otthon, családi körben is gyakorolják ezeket a programokat.”

Pálinkaversenyt is rendeztek, de kolbásztöltésben és parasztolimpián is vetélkedhettek a csapatok. Természetesen nem a szakma, hanem a jó hangulat volt a fő szempont a hallgatóknak.

„Szerintem ez remek alkalom arra, hogy kicsit összekovácsolódjanak az itteni diákok. Csapatokban vesznek részt ezen a rendezvényen és remek hangulatban telik minden évben ez a kis rendezvény” – nyilatkozta Lestyán Luca hallgató.

A programot a Georgikon Hallgatói Egyesület rendezte. Ez volt az idei első eseményük. Nagyon készülnek már a diáknapokra.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8861-disznot-vagtak-a-hallgatok