Dohányzástilalom az élhetőbb Keszthelyért

2010. január 15. (péntek)

Részleges dohányzási tilalom van érvényben január elsejétől Keszthely város közterületein: tilos a füstölés az oktatási, egészségügyi, sport és kulturális intézmények, egyházi épületek és közhivatalok előtt, valamint játszótereken és azok közvetlen közelében. A korlátozás nem érinti a vendéglátóhelyek előkertjeit, és a városi rendezvények dohányzásra kijelölt területeit.

– Az általános cél a szabályozás bevezetésével az volt, hogy passzív dohányzás káros hatásaitól minél jobban óvjuk a nemdohányzókat, ezen belül is kiemelten a gyerekeket – mondta el Pálinkás Róbert alpolgármester. – Szintén őket szem előtt tartva fontos, hogy ne a rossz példát lássák maguk körül, tehát remélhetőleg magatartásformáló hatással is bír, az egészséges életmód terjedését is elősegíti a korlátozás. És természetesen a közterületek tisztaságának megóvása is szempont volt.

A keszthelyi önkormányzat más téren is odafigyel a gyerekek és fiatalok egészségére: A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat prevenciós munkát végez, a védőnői hálózat munkatársai előadásokat, foglalkozásokat tartanak az iskolákban, és jól működik a városban a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melyben minden oktatási intézmény részt vesz. Tavaly megnyílt a Mentor Ifjúsági Iroda, mely elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget, de minden fiatalt szívesen látnak tanácsadásra, beszélgetésre, szervezett programokra. Nemrégiben fogadta el a testület Keszthely város egészségtervét, mely szintén tartalmaz intézkedéseket, programokat az egészségkárosító magatartások visszaszorítására. Ezek elsődleges célcsoportjai az óvodás-iskolás gyerekek, hiszen a szemléletformálást már a lehető legfiatalabb korban el kell kezdeni.

Az önkormányzati rendelet összhangban van a nemdohányzók védelmét célzó törvénnyel. Megalkotásánál a képviselőtestület megvizsgálta más városok szabályozási gyakorlatát is a dohányzás korlátozására.

– Háromtól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, aki megszegi a tilalmat, de természetesen nem a büntetés a cél – hangsúlyozta Pálinkás Róbert. – Az önkormányzat 2008-ban bevezetett, közterületi alkoholfogyasztást tiltó rendeletének betartatásához sem volt szükség jelentős bírságolásra, mégis elérte célját: látványosan visszaszorult a jelenség, különösen a belvárosban, ahol előtte több problémát okozott.

– A teljes tiltás helyett egyelőre csak meghatározott közterületekre terjed ki a szabályozás, ám nem zártuk ki annak lehetőségét, hogy a fokozatosság elvét követve később szigorítsunk a rendeleten – tette hozzá az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek:
Regionális konferencia a drogprevencióról