Dohányzástilalom és zajkorlátozás az élhetőbb városért

2009. június 26. (péntek)

Jövő évtől vezeti be Keszthely a részleges dohányzási tilalmat a város közterületein. A testületi döntés értelmében január elsejétől tilos lesz a füstölés az oktatási, egészségügyi, sport és kulturális intézmények, egyházi épületek és közhivatalok előtt, valamint játszótereken és azok közvetlen közelében. A korlátozás nem érinti a vendéglátóhelyek előkertjeit, és a városi rendezvények dohányzásra kijelölt területeit.

A képviselők egyetértettek az egészséges életmód elterjesztésében is szerepet játszó döntés meghozatalában, de a rendelet területi hatályát illetően vita zajlott. A teljes tiltás helyett egyelőre csak meghatározott közterületekre terjed ki a szabályozás, ám nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a fokozatosság elvét követve később szigorítsanak a rendeleten. A most meghozott intézkedés elsődleges célja a szemléletformálás, hasonlóan a tavaly nyáron megalkotott, a közterületi alkoholfogyasztást tiltó rendelethez. Annak bevezetésekor sem a bírságolás volt a fő cél, ám a szankcionálás lehetővé tételével gyakorlatilag megszűnt ez a probléma.

A városlakók és a turisták érdekeit egyaránt figyelembe veszi a környezetvédelemről szóló helyi rendelet változása, mely ezentúl korlátozza a nagy zajjal járó tevékenységet a városban a jellemzően pihenéssel töltött időszakokban. Mind a családi házas, mind a társasházi övezetekből számos olyan panasz érkezett ugyanis, hogy a hajnali vagy késő esti fűnyírás, építkezés vagy felújítás hangos zaja kényelmetlenséget okozott a lakók számára.

A módosított rendelet szerint a korlátozás kiterjed az este 8 óra utáni időszakra hétköznap reggel 7, szombaton reggel 9 óráig, továbbá ebbe a tartományba tartozik a szombat kora délutáni „pihenőidő” 13 és 16 óra között, és a vasár- és ünnepnapok egésze. Minden olyan zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység, és motoros vagy elektromos gépek, készülékek üzemeltetése tilos ekkor, amely alkalmas lehet a szomszédok nyugalmának megzavarására. A tilalom nem vonatkozik a közcélú hibaelhárítás végzésére, valamint a hulladékszállításra. A törvényi szabályozás értelmében a rendeletről ki kell kérni a megyei és szomszédos települések önkormányzatainak, valamint a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek véleményét, csak utána léphet hatályba.