Don-kanyar: harc az orosz túlerő és a rettenetes tél ellen

2021. január 13. (szerda)

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A 2. magyar hadsereg összvesztesége 125-130 ezer főre tehető. Zala megyéből is több hadosztály vett részt a doni ütközetekben, köztük a keszthelyi 3. Honvéd Fogatolt Vonatosztály. Keszthely Város Önkormányzata koszorúzással tisztelgett a hősi halottak emléke előtt.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. Feladatuk a közel 200 kilométeres frontvonalnak számító doni partszakasz védelme volt. 1943. januárjában, –30-35 fokos hidegben, többszörös túlerővel szemben, embertelen körülmények között kellett tartaniuk magukat, az ellenséghez képest elavult felszereléssel. A rossz körülmények, az utánpótlás csődje és a kemény szovjet ellentámadás eredményezte a katasztrófát.

Haász Gabirella, a Balatoni Múzeum történész-muzeológusa: „A 2. magyar hadsereg 207 ezer főt számlát. Ebből a ténylegesen harcoló alakulatok száma 80-90 ezer fő volt. A veszteség mindenkit érintett, csak 60 ezren tértek haza, ennyien lettek haza hívva 1943. tavaszán. 120 ezer fő volt a veszteség, ebben benne voltak a sebesültek, a halottak, az eltűntek és a hadifogságba esettek.”

Keszthelyi egység is szolgált a Don-kanyarban. A 3. Honvéd Fogatolt Vonatosztály a Deák Ferenc utcai laktanyából indult el a frontra. Az épület előtt álló emlékművet már 1940 körül felállították, később a Don-kanyarban elesett katonák neveit is felvésték az emlékműre. Bár a hazáért halt honvédeket 1945 után fasisztának bélyegezték, az emlékmű mégis megmaradhatott és máig olvasható a 78 hősi halott neve.

A doni katasztrófát túlélőket ünnepélyesen fogadták Keszthelyen 1943. május 20-án. A Keszthely és Vidéke újság azt írta, hogy ezrek meg ezrek vettek részt a könnyes-virágos fogadáson. Haász Gabriella Buzás Béla járási főszolgabíró beszédét idézi: „Hálásak vagyunk irántatok és elismerésünket fejezzük ki hősi harcaitokért, amelyeket az orosz túlerős és rettenetes tél ellen vívtatok. Álljunk meg egy percre és áldozzunk azok emlékének, akik nem tértek vissza a harcokból, akik meghaltak azért, hogy mi élhessünk. Az ő hősi haláluk a legszebb virág a magyar májusban. Halálukból erőt merítünk és kitartást a jövőre.”

2001-ben készült el a Várkertben álló második világháborús emlékmű. Ezen 141 hősi halott és bombázásban elhunyt keszthelyi neve olvasható. Emléktáblájukat 2007-ben helyezték el a szobron. Az önkormányzat minden évben itt tiszteleg a hősi halottak előtt. A járvány miatt nem szervezhették meg idén a hagyományos megemlékezést. A város nevében Nagy Bálint polgármester és Vozár Péterné alpolgármester asszony helyeztek el koszorút és hajtottak főt a doni áttörés évfordulóján.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7728-donkanyar-harc-az-orosz-tulero-es-a-rettenetes-tel-ellen