Duplájára nőtt a szabálytalankodó horgászok száma 2020-ban

2021. február 2. (kedd)

Rekordmennyiségű szabálytalan horgászt kellett figyelmeztetniük a halőröknek 2020-ban. A pandémia alatt a horgászat engedélyezett volt, azonban sokan nem vették figyelembe az előírásokat, leginkább a horgászjegy hiánya volt a probléma. Idén nem drágulnak a tiketek, ezeket már megválthatják a pecások.

Egész évben népszerűek voltak a balatoni pecáshelyek. Sokan választották ezt a szabadidős tevékenységet a pandémia alatt is. A horgászat ugyanis nem volt tilos. A statisztikák szerint is több horgász látogatott el 2020-ban legnagyobb tavunkhoz az előző évekhez képest. Nyáron a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. apartmanjai is folyamatosan teltházzal üzemeltek, még az utószezonban is akadtak olyanok, akik pontyot vagy keszeget szerettek volna fogni. A horgászat iránti nagyfokú érdeklődésnek azonban egy negatív következménye is lett, hiszen eddig soha nem látott mértékben léptek fel a halőrök a szabálytalanságok miatt. A tavalyelőtti 400 feljelentéshez képest 2020-ban 815 alkalommal jártak el a halőrök.

Havranek Mihály horgászati igazgató elmondta, erre az évre már megválthatóak a horgászjegyek. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy megjelent a Magyar Országos Horgász Szövetség megváltozott horgászrendje, amit minden pecásnak ismernie kell. Ez tartalmazza többek között, hogy a gyermek jegyet váltó horgász csak felnőtt horgász jelenlétében pecázhat lajtsromszámos vízi járműről, illetve hogy november 1. és március 31. között csónakból reggel 6 és este 10 között lehet csak horgászni. Az időpontok a kikötőből való indulást és beérkezést jelölik. Bővebben a MOHOSZ és a balatonihal.hu oldalakon is megtalálják a horgászni vágyók az új szabályokat.

„Nagyon sok az újdonság. Tehát ez az országos horgászrend ez vegyít etikai szabályokat és vegyít olyan szabályokat, amik egyébként az országos törvényi, vagy az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletben nem jelentek eddig meg. Nekünk halgazdálkodásra jogosultaknak is és a horgászoknak is ezek azért jók, mert nagyon sok félreértést egyenesítenek ki vagy oldanak meg.”

A horgászati változások mellett több fejlesztést is tervez idén a társaság. Tavaly elkészült a horgászcentrum kikötője, melyben az apartmanházakhoz tartozó csónakok mellett 23 vitorlás számára is kikötőhelyet létesítettek. Ebben az évben is újabb munka vár a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-re hiszen most kaptak vissza két tógazdaságot, a fonyódit és a móriczhelyit.

„Ez gyakorlatilag az összes fejlesztési igényünket le tudja kötni, hiszen ahhoz, hogy a mi igényeinknek megfelelően átállítsuk a termelést, a környezetet, az infrastruktúrát, ahhoz rengeteg munkát és pénzt igényel. Hiszen már az előző évek gazdálkodásában is ezzel számolnunk kellett, hogy csak például telepítőanyagok legyenek erre a több száz hektárra.” – tette hozzá a horgászati igazgató.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai 2020-ban 106 alkalommal összesen 11256 kilométert megtéve, 33 helyszínen telepített halakat a Balatonba és a Kis-Balatonba. Pontyból 337.151, süllőből 3038 kilogrammot, csukából 252 000 darabot, kétnyaras balinból 15 500 darabot, menyhalból 11 000 darabot, egy és kétnyaras kősüllőből pedig 14330 darabot telepítettek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7777-duplajara-nott-a-szabalytalankodo-horgaszok-szama-2020ban