E-roller kölcsönzőpontokat telepítettek Keszthelyen

2023. június 16. (péntek)

Elektromos roller pontokat telepítettek Keszthelyen. A város 37 helyén lehet igénybe venni a szolgáltatást. A jármű a közlekedés gyorsítását és egyben zöldítését szolgálja. A biztonságra is figyeltek a városvezetők, azt kérték az üzemeltetőktől, hogy a város bizonyos pontjain csak 10 km/h-s sebességre legyenek képesek a járgányok. Az elektromos rollereknek jelenleg 25 km/h-s sebességig azok a közlekedési szabályok érvényesek, mint a kerékpárokra.

A belváros 37 különböző pontján lesz kihelyezve összesen 90 elektromos roller. Ezek arra szolgálnak, hogy percek alatt eljuthasson vele használója a célállomásra, mivel gyorsabb mint a kerékpár vagy a gyalogos közlekedés. A keszthelyi rollerek 22 km/h-s sebességgel tudnak haladni, kivéve a Sétáló utca és a Fő tér környékén, valamint a Balaton-parton. Ezekben a zónákban korlátozottan, 10 km/h órás sebességgel lehet menni. Erre automatikusan átáll a jármű, nem a használójának kell lassítani. A kastélyparkban pedig egyáltalán nem működnek, a korlátozásra hangjelzés figyelmeztet. A járműveket okostelefonra letölthető applikációval lehet üzembe helyezni.

„Amikor valaki egy rollert szeretne bérelni, az alkalmazásban meg tudja nézni, hogy a hozzá közeleső pontokon hol és milyen töltöttségű rollereket talál. Amikor megtalálta a számára megfelelőt és a legközelebb eső rollert, akkor odamegy és be kell olvasni a rollernek a kódját. És hogyha hozzárendeltünk egy fizetési eszközt, ami lehet egyébként egy mobiltárca vagy akár egy bankkártya, akkor onnantól kezdve el tudjuk indítani a szolgáltatást.” – ismertette Pongrácz Tamás az üzemeltető Zala vármegyei vezetője.

A képviselőtestület azért támogatta ennek a szolgáltatásnak a bevezetését, mert a közlekedés zöldítését, valamint a klímavédelmet is figyelembe vették. Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, a városi elektromos rollerek előnye, hogy szabályozottabbak, mint a magánkézben lévők.

„Biztosan van némi kockázata, de én azt gondolom, hogy amellett, hogy a városban ugye a legfontosabb végül is az, hogy az idősek biztonságban és nyugodtan élhessenek a városban. De azért az is fontos, hogy a fiatalok szeressék és élvezzék ezt a várost és úgy érezzék, hogy egy korszerű környezetben élnek. És ha ez terjed és a világon szinte mindenütt fokozatosan bevezetik, akkor én támogattam és a testület is, hogy lépjünk egyet ebben a vonatkozásban is.”

A járművek feloldásonként 250 forintba kerülnek, ezt követően 60 forintos percdíjjal működnek. Az első bérlésnél egy 750 forintos letétet helyez a rendszer, mely azt a célt szolgálja, hogy mindenkinek biztosított legyen az a keret, amivel egy minimális távolságot meg tud tenni. Az elektromos rollereket csak a kijelölt helyszíneken lehet lerakni és üzembe helyezni. Ellenkező esetben nem áll le a szolgáltatás. Az üzemeltetők figyelnek arra, hogy mindig megfelelő töltöttségű és karbantartott roller legyen a városban.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10452-eroller-kolcsonzopontokat-telepitettek-keszthelyen

Képek