Egész évben sok a kullancs

2021. május 19. (szerda)

Ma már nem beszélhetünk időszakos kullancsszezonról. Egész évben védekeznünk kell a vérszívók ellen. A klímaváltozás miatt ugyanis a téli időszakban ugyanúgy találkozunk kullanccsal, mint tavasszal vagy nyáron. Az ismert fajtákon kívül új, veszélyes, vérzéses betegséget terjesztő fajta is megjelent hazánkban. A megelőzéssel és csípés esetén a kullancs megfelelő eltávolításával komoly betegségektől védhetjük meg magunkat és kedvenc állatainkat.

A kullancsok fűről, gazról és bokrokról ráakaszkodhatnak az ember bőrére. Sportolás, séta, kerti munka vagy strandolás alkalmával is ki vagyunk téve a kullancscsípésnek. Évek óta nem beszélhetünk már kullancsszezonról. Egész évben találkozhatunk a veszélyes vérszívóval. Tavasszal és nyáron többet tartózkodunk a szabadban. Ilyenkor alaposabban és naponta át kell vizsgálni a testünket. Különösen a hajlatokat és a fejbőrt. A kullancs ugyanis napokig szívhatja a vérünket észrevétlenül, mert a bőr átszúrása előtt érzéstelenít, sőt gyulladásgátlót is spriccel. Dr. Vajda Gábor háziorvos szinte naponta találkozik kullancs által csípett beteggel. Azt mutatja, hogyan kell szakszerűen kiszedni testünkből a pár milliméteres állatot, ami a ruhánk résein keresztül is rámegy a bőrünkre. Minden testtájon képes megtelepedni.

„Egy dolgot muszáj tisztázni. A kullancs csípés nem igényel akut ellátást. Az nem olyan, mint egy méh, aki allergiás a méhcsípésre – de még a méhnél is a duzzanat egy természetes dolog. Természetes dolog a kullancs nyálára adott reakció, ami a kullancs csípés helyén egy piros foltban jelenik meg, meg viszket. Ami ugyanolyan, mint egy szúnyogcsípés. Ezt kiválóan lehet kezelni jegeléssel, antihisztamin kenőccsel. A kullancs eltávolításához a szabály, hogy alig, hogy észrevettük, húzzuk ki.”- adott tájékoztatást Vajda doktor.

Vajda doktor azt mondja, rengeteg tévhit kering, hogy a kullancsot előbb meg kell ölni, a kullancsot be kell kenni testápolóval, le kell égetni. A kullancsot békén kell hagyni, mert a kórokozót, amit hordoz, a piszkálásra bejuttatja a szervezetünkbe. Hegyes végű szálkacsipesz vagy speciális kullancs eltávolító csipesz segítségével, határozott mozdulattal szedjük ki a vérszívót. Tompa végű vagy kozmetikai csipesz az eltávolításra nem alkalmas, mert azzal bepréseljük a kullancs bél- és gyomortartalmát a bőrünk alá. Amennyiben a csípést követően más betegségre utaló tünetek jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni.

„A két leggyakoribb betegség, amit kullancs terjeszthet, az agyhártyagyulladás, a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Az agyhártyagyulladás néhány napon belül a kullancs csípés után szokott jelentkezni. Majdnem mindig jellemző a magas láz, a fejfájás, a hányinger, a hányás. Aztán általában a külvilág észleli, tompult, aluszékony lesz, szédül, időnként zavart is lesz. Na, ez sürgősséget igénylő dolog. Szerencsére nem túl gyakori, de egy évben egyszer minden praxis összefut vele.”- mondta el a háziorvos.

A Lyme-kór a kullancscsípés helyén 2-10 hétig terjedő időszakban, jól körülhatárolt piros bőrelváltozással jelentkezik. Belül halvány, kívül sötétebb piros körkörös, gyorsan növő foltok jelentkeznek. Antibiotikum kezeléssel gyógyítható, oltással megelőzhető. A szabadban, zöldterületen való tartózkodásnál gondoskodni kell a megfelelő ruházatról is. De még a leggondosabb védelem sem garancia arra, hogy nem csíp meg bennünket kullancs – mondta Vajda doktor.

Magyarországon több mint 20 féle kullancs él. Köztük van különösen veszélyes fajta is. A kullancsok számos betegség terjesztéséért felelősek az állatok esetében is. A szőrrel kevésbé borított testrészeken telepednek meg. Szinte minden tünet jelentkezik az állaton kullancscsípés után.

„Komplett repertoár megjelenhet a kutyákon, mint tünet. Kezdve a lázzal, kezdve azzal, hogy apatikus, tehát elfekvő, sötétszínű vizelet van, nem szívesen kel fel. Megtagadja a vacsorát – mondjuk – vagy a reggelijét. Alapvetően a tulajdonos ott szokta észrevenni, hogy probléma van a kutyájával, hogy a viselkedése megváltozik, és mondjuk nem fogad el ételt. A második lépcsőfok szokott az lenni, ha 2.-3. nap hívnak, hogy besötétedett a vizelete is.”- mondta Dr. Virág Zsolt kisállatgyógyász szakállatorvos.

Ma már számos lehetősége van az állattartónak is a kullancs elleni védekezésre. Gyógyszer, rácsepegtető készítmény vagy nyakörv, ami hatékonyan működik a kis kedvencek esetében . Nagyon fontos, hogy állatainkat is átvizsgáljuk sétáltatást követően, mert ha a kullancs nem tudott befúródni az állaton, csak járkált annak szőrén, akár emberre is felkapaszkodhat vért szívni.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8054-egesz-evben-sok-a-kullancs