Egészséges táplálkozás a kökénytől a vadhúsig

2024. november 4. (hétfő)

Fűszerekkel, gombákkal és a hazai vadfajokkal ismerkedhettek meg a látogatók a Vadászati Múzeum hétvégi programján. A vadgasztronómiai akció célja az volt, hogy bemutassák, hogyan lehet színesíteni és még egészségesebbé tenni az étrendet. A rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósult meg.

A gasztronómia volt a fókuszában a Vadászati Múzeum programjának. Az ősember táplálkozása mellett a látogatók több kontinens vadfajaival ismerkedhettek meg.  Szó esett a földrészek őslakosairól, népcsoportjairól is.

„Bemutatta Szilvi nagyon jól az állatokat, nagyon tetszett és nagyon jó volt, hogy vezetett minket, nagyon jó volt ez az egész” – foglalta össze a szüleivel érkező Csiszér Fülöp. 

Gombák, fűszerek, az erdő őszi termései is a program fókuszába kerültek. Az intézmény bemutatta a fűszerek gazdag világát. Szagoltak, reszeltek és daráltak is a gyerekek. A családok azt is megtudhatták, hogy milyen ehető vadgyümölcsökkel egészíthetjük ki étrendünket: dió, kökény, csipkebogyó és galagonya is került az asztalra. A Vadászati Múzeum célja az volt, hogy bemutassa, hogyan lehet kiegészíteni vadhússal és vadon termő növényekkel az egészséges étrendet.

Valovics Szilvia múzeumpedagógus: „A vadhús fogyasztást is szeretnénk népszerűsíteni, hiszen ez is egy egészséges táplálékforrás, hiszen a vadonélő állatok egészséges táplálékot esznek a természetben, mozognak. Ezt főleg azért érdemes kiemelni, hiszen egyre több forrás figyelmeztet, hogy nem egészséges táplálékforrás a nagyüzemi állattenyésztés. Ezért is érdemes beiktatni a vadhúst az ételeink közé.”  

A családoknak azért is ajánlják az erdő terméseit fogyasztani, mert már a gyűjtésük is egészséges. Addig is szabad levegőn vagyunk, ami családi programnak is kiváló. A programon hangsúlyozták az együttétkezés jótékony hatásait is. A vadgasztronómiai programot hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. A Festetics-kastély munkatársai továbbra is népszerűsíteni fogják az egészséges étkezést. Terveik közt szerepel, hogy gyógy- és fűszernövényeket is ültetnek majd.

Csiszér Tivadar: „A Vadászati Múzeum mindig lenyűgöző. Ide nem tudunk elégszer visszatérni. Rendkívül csodás az a széles spektrum, amit a vadászati kultúrával és a vadászati értékek megőrzéséből kínál a múzeum időről időre és állandóan is.”  

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban szervezték meg. A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése. A résztvevő intézmények évről-évre megújuló, élményt nyújtó, szórakoztató programokkal készülnek. Keszthelyen a Festetics-kastély mellett a Balatoni és a Majormúzeum is több programot hirdetett.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek