Egészségfejlesztési irodát avattak Keszthelyen

2013. december 22. (vasárnap)

Egészségfejlesztési irodát avattak szerdán a Keszthelyi Kórházban, az ÚJ Széchenyi Terv „Egészségfejlesztési Programok megvalósítása a keszthelyi kistérségben” című program keretein belül.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Manninger Jenő országgyűlési képviselőnek, a Zala megyei Közgyűlés elnökének, aki gratulált a pályázathoz. Azt mondta: a fejlesztés reményei szerint hozzájárul ahhoz a munkához, amit a szakemberek végeznek az egészségügyben. Örömét fejezte ki, hogy az iroda megnyitása mellett programok is indulnak a keszthelyi térségben. Méltatta a Keszthelyi Kórház fejlesztéseit is, a felújítások és eszközbeszerzések területén elért eredményeit.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere egyik legnagyobb értéknek nevezte az egészséget, annak megőrzését pedig fontos teendőként említette. Hangsúlyozta, hogy szerinte a települések lakossága számára elérhető program ezt jól szolgálja majd, ahogy az iroda is.

Dr. Kvarda Attila elmondta: a 2012-ben megjelent Semmelweis-terv fontos törekvésként fogalmazta meg a prevenciót, az elnyert pályázatot is ennek jegyében írták ki. Azon a Keszthelyi Kórház 124,1 millió forintot nyert, az összeg egy részéből alakították ki a például mozgásterápiát, állapotfelmérést, tanácsadásokat nyújtó Egészségfejlesztési irodát, a másikból pedig a térségi megelőzési, terápiás programokat indítják, melyek 2015 elejéig tartanak. A program két nagy blokkból áll, az egyik az egészséggel, az egészséges életmóddal (táplálkozás, mentálhigiénia, szenvedély betegségek kezelése, stb.) kapcsolatos rész lesz, a másik pedig a mozgást, a tömeg- és egyéni sportot foglalja magában. Bízik abban, hogy sok embert tudnak megmozgatni, s arról számolhatnak majd be, hogy a következő nemzedék már nagyobb figyelmet fordít az egészség megőrzésére. Elmondta: a munkában úttörő szerepet vállalnak, hiszen a kórházban egyszerre lesz jelen a prevenció, a terápia és a rehabilitáció.

Az Egészségfejlesztési iroda és a partnerekkel, szakmai tanácsadó testülettel megvalósuló program összesen 82 ezer embert érint, s azokat bárki igénybe veheti közülük. Az irodát Hegedűs Mária irányítja.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)