Egészségmegőrzés, közösség, felfedezés

2022. szeptember 23. (péntek)
KesztHelyi identitás

Egészségmegőrzés, közösség és a környék felfedezése- erről szól a keszthelyi nordic walking csoport. Az Egészségfejlesztési Iroda keretében működő közösség 2014 óta működik. Hazánkban egyre többen fedezik fel ezt a mozgásformát. Különösen ajánlott az időseknek és a térd és izületi problémákkal élőknek, hiszen különösebb megterhelés nélkül javulhat a kondíció.

Az Egészségfejlesztési Iroda létrejötte óta működik nordic walking csoport. Heti rendszerességgel, általában szerda délelőttönként találkoznak. Nyáron a Helikon park hűs fái alatt sétálnak, ősztől viszont más-más helyszíneket keresnek fel.

„A csoport is nagyon jó, a csapat és nagyon szép helyekre járunk. Öt éve költöztem ide, tehát új helyek. És a gerincsérvemnek is jót tesz” – nyilatkozta Koós Anikó.

A csoport nyitott, a részvétel ingyenes. A Egészségfejlesztési Irodában kell jelentkezni, ahol egy állapotfelmérést követően két hónapra szóló bérletet adnak. Ezt egy újabb állapotfelméréssel lehet megújítani. Az irodában azt tapasztalják, hogy a rendszeres résztvevők izomzata erősödött, csökkent a zsírtömegük és fittebbek lettek.

Papp Anikó nordic walking oktató: „Időskorban is meg kell mozgatni az ízületeinket, át kell mozgatni az ízületinket és ez egy nagyon kíméletes sport és kinn történik a szabadban, tehát nagyon biztonságos környezetet nyújt, meg csoportban sétálunk. Azt veszem észre, hogy sokan így tudnak kimozdulni ilyen ismeretlen helyeken, ha csoportosulunk, akkor így bátrabbak.”

A nordic walking Finnországból származik, sífutók nyári edzésformájából alakult ki a 30-as években. Önálló sportágként 1997-ban mutatták be a nagyközönségnek. Hamar elterjedt, Európában, az Egyesült Államokban és Japánban a legnépszerűbb. Napjainkban ez a legdinamikusabban fejlődő tömegsport. A lehető legteljesebb egészségvédő hatást biztosítja extrém megterhelés nélkül, nem igényel különösen nagy anyagi ráfordítást, sportolói múlt nélkül könnyen elsajátítható.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9598-egeszsegmegorzes-kozosseg-felfedezes