Egészségünk érdekében

2024. május 13. (hétfő)

Az Egészségfejlesztési Iroda, Keszthely Város Önkormányzata és Keszthely Város Idősügyi Tanácsa szervezte május 11-én azt az egészségnapot, amelynek a Balaton Színház adott otthont. Az egész napos rendezvényen előtérbe került az idősebb korban is elengedhetetlen mozgás, az egészséges életmód és a prevenció.

Előzetes időpont egyeztetés után sorba érkeztek az idősek az egészségnapra.  Bár az egészségügyi szűrések nem csak nyugdíjas korban fontosak, a májusi szűrőprogramot nekik szervezte az Egészségfejlesztő Iroda közreműködésével az önkormányzat és Keszthely Város Idősügyi Tanácsa. A megjelenteket, a közreműködő szakembereket Manninger Jenő polgármester, az idősügyi tanács elnöke köszöntötte. Azt követőn több területen vehették igénybe a szűréseket, szaktanácsadásokat az emberek.”Az önkormányzat részéről hozzá akarunk  járulni azokhoz az egészségügyi programokhoz, amelyek mindenképpen nagyon fontosak az itt élő embereknek. Különösen Keszthelyen. Keszthelyen is /azért/ idősebb a lakosság, mint szerte az országban. Ez azt jelenti, hogy több mint 5 ezer 65 év feletti van, akiknél különösen fontos a megelőzés. Persze ezt már korábban el kell kezdeni. A megelőzésnek van egy olyan szakasza, amikor még Életmóddal, a helyes táplálkozással, előzhetjük meg a betegséget. Erről is szól ez a program és természetesen vannak olyan szakaszai, amikor a még idejében felismert betegségeket lehet jól gyógyítani.”- mondta el Manninger Jenő, polgármester Keszthely Város Idősügyi Tanácsnak elnöke.

Több helyszín segítette azokat akik végiggondolva a szűrések fontosságát megjelentek az egészségnapon.  Volt vérnyomásmérés, dietetikus és egészségfejlesztő szaktanácsadás, memóriafejlesztő, demenciát késleltető feladat, anyajegyszűrés. Az egyik legkeresettebb volt a bőrgyógyászati szűrés, ami gyermeknek, felnőttnek egyaránt javasolt tavasszal.”Az idősebb korosztályt azért emelném ki, mert a szlogent említeném:”A bőr nem felejt!” Az életben elfelejtett UV terhelés idősebb korban problémákat okozhat. Nagyon gyakoriak a nap szeplők, öregségi szemölcsök,de kell a bőrgyógyászati vizsgálat, hogy megkülönböztessük, hogy melyik az anyajegy, melyik az ártalmatlan szemölcs és ha van az anyajegyek között ami gyanús vagy olyan, ami nem anyajegy hanem bőrrák, akkor ezt a megfelelő módon kezeljük.”- adott tájékoztatást Dr. Pál Maya bőrgyógyász, kozmetológus.

Az egészségnapon voltak olyanok is akik, a rendszeres szűrés mellett nagy hangsúlyt fektetnek az aktív mozgásra is. A szűrőnapon, meridián tornán vettek részt.”Én már 77 éves özvegy vénasszony vagyok, de folyamatosan tanulok azért. Nagyon szeretek olvasni, rejtvényt fejteni és az mind üléssel jár. Ősztől még újat is tanultam, mert gyöngyfűző szakkörbe jártam. Ott is folyamatosan ülni kell, úgyhogy muszáj mozogni is. Rendszeresen tornázni.” nyilatkozott Molnár Ferencné dr.Putics Verona.

Mai modern világunkban nem lehet eléggé hangsúlyoznunk a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségek megelőzése, azok korai – még panaszokat nem okozó – stádiumban való felismerése a páciens szempontjából életminőséget növelő, akár az életet meghosszabbító is lehet. A sikeres egészségnap is igazolja, hogy idős korban is egyre többen a betegségek megelőzésére fektetnek hangsúlyt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek