Egryre emlékeztek a magyar festészet napján

2023. október 19. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából szerveztek tematikus napot Keszthelyen, a magyar festészet napján. A könyvtárban vetített képes előadáson vehettek részt az érdeklődők, valamint két kiállítás is megnyílt a városban. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy Keszthely legyen Egry hagyatékának települése.

A Fő téren kapott helyet a szabadtéri kiállítás. Ezen Egry József műveinek digitalizált anyagát nézheti meg a közönség. Jelenleg Veszprémben található a Balaton festőjének legnagyobb kiállítása, melynek anyagához a Balatoni Múzeum is hozzájárult. Ezek fotóit láthatja itt a publikum. Az összeállítás megnyitóján elhangzott, Egry József 10 évet élt Keszthelyen, sokat jelent a városnak a művészete, hiszen mindannyian ugyanabból a Balatonból inspirálódunk, mint korábban a festő. Az emléknap egy kiváló szakmai közösség együttgondolkodásának eredménye – fogalmazott Manninger Jenő polgármester.

„Szeretnénk megtalálni a lehetőséget, hogy igazából a Balaton festőjének leginkább itt a Balatoni Múzeumban lenne a helye. De ahhoz, hogy ugye értékes nagy kiállítást csináljunk, ahhoz nagyon sok mindent kell tenni, de bevezetésnek ez azt gondolom, hogy jó lesz.”

A szabadtéri kiállítás megnyitása után az ünneplők átsétáltak a Balatoni Múzeumhoz. Az intézmény kertjében található Egry József szobra. Itt is verssel és néhány értékes gondolattal emlékeztek meg a festőművészről. Ezt követően koszorút helyeztek el az önkormányzat, majd az Egry József Általános Iskola képviselői.

Az emléknap a Halápy-teremben folytatódott, ahol az Egy ecset – egy toll – egy üres felület című kamarakiállítás nyílt meg. A Balatoni Múzeum gyűjteményében több mint 300 grafikai lap található, ezekből válogatták össze a tárlat egyik részét, míg a másik a festő fiatalkori alkotásaiból áll össze, amelyeket ritkán lehet látni kiállításokon

„Ezeket a festményeket a Balatoni Múzeum számára vásárolták meg anno a Művelődésügyi Minisztérium részéről. A festmények közül azok, amelyek Egry érett korszakához tartoznak, ezek láthatók Veszprémben, illetve a Fő téren digitális formában és a korai időszakának a művei itt kerültek kiállításra. Ezek között találkozunk olyan műfajokkal, illetve témákkal, amelyek viszonylag ritkák Egry életművében.” – mondta el Kardos Laura művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Egry  József munkái között legfőképpen a balatoni táj látható, de a fény festője is volt. Ez az atmoszféra maradt a témája mindvégig. A szabadtéri kiállítás adventig, a kamarakiállítás pedig december végéig látható.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek