Egy borítékban küldik a helyi adókról szóló csekkeket

2021. március 10. (szerda)

Január elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell megfizetni a gépjárműadót, Keszthelyen pedig a kommunális, építmény- és telekadó kapcsán is vannak változások. A lakosság többsége már kézhez kapta a hivatalos leveleket, amelyek idén már az éves befizetés mindkét részletének csekkjét megtalálták. Az első határidő március 15-e, a gépjárműadót azonban idén április 15-ig kell befizetni.

A legtöbb keszthelyi háztartásba már megérkezett a kommunális, az építmény- vagy a telekadóról szóló értesítés és a befizetéshez szükséges csekk. A lakosok idén azt tapasztalhatták, hogy két sárga csekket kaptak egyszerre, amelyen két részletben szerepel az éves adó mértékbe. A változás az idei évtől lépett életbe a keszthelyi Polgármesteri Hivatalban, a befizetési határidők azonban nem változtak. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy a két csekket egyszerre fizessék be a lakosok, teljesítve így az éves adókötelezettséget.

„Március 15-e és szeptember 15-e a helyi adók befizetési határideje. Ide tartozik a kommunális, az építményadó, illetve a telekadó. Az előző évi gyakorlattal szakítva úgy döntöttünk, hogy idén egy borítékban küldjük ki a második féléves adókat is. Tehát a szeptember 15-i fizetendő adók csekkje is szerepel a mostani borítékban, amit már elvileg megkaptak. Ezt elsősorban a postaköltség csökkentése és a környezetvédelem figyelembe vételével gondoltuk, hogy szakítunk a hagyományokkal.” – tájékoztatott Szommer Anett, a keszthelyi Paolgármesteri Hivatal adócsoport-vezetője.

A koronavírus-járvány idején hozott rendelkezések miatt idén az adó mértéke nem változott. A keszthelyi adócsoport kéri a lakosokat, hogy a fizetési határidőket tartsák be. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, személyes ügyfélfogadásra továbbra sincs lehetőség, de telefonon és e-mailen állnak a lakosság rendelkezésére.

Az idei évtől jelentős változás, hogy a gépjárműadót már nem a helyi önkormányzatok, hanem a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé kell megfizetni. A határozatok és a csekkek postázása itt is megkezdődött, sokan már kézhez is kapták a leveleket. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot. A gépjárműadó befizetésével érdemes várni a határozat átvételéig, mivel abban szerepelnek a pontos információk.

„A hivatal minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, a fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. A levelek kézbesítése február közepén elindult, de a gyártás és a kézbesítés akár több hetet is igénybe vehet, mert mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű üzembentartó kap a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot. A Magyar Posta 2021 március végéig minden címzett részére kézbesíteni fogja a határozatot.” – mondta Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Azok, akik már megkapták az értesítést, tapasztalhatták, hogy más összeg szerepel a határozaton és a csekken. Ennek az az oka, hogy a NAV adózási rendjéről szóló törvény szerint 1000 forintra kerekítve kell megfizetni az adót. Fontos, hogy befizetéskor a közleménybe először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ezek hiányában a NAV nem fogja tudni beazonosítani a befizetőt. A vállalkozók csak átutalással teljesíthetik a befizetést. Akiknek 2020-ról túlfizetésük vagy hátralékuk van, azok ezt az önkormányzatoknál rendezhetik. Akinek kérdése van, az a nav.gov.hu GYIK aloldalán a Gépjárműadó menüpont alatt minden fontos információt megtalál.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7877-egy-boritekban-kuldik-a-helyi-adokrol-szolo-csekkeket