Egy hét alatt leesett a május havi csapadékösszeg Keszthelyen

2021. május 27. (csütörtök)

Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás. Az elmúlt héten Keszthely térségének volt benne része. Egy hét alatt leesett a május havi csapadékösszeg. Az elmúlt hónapok száraz időjárása miatt nagyon jól jött ez a csapadék, de a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló esőből csak kevés tud hasznosulni. Anda Angéla, a Georgikon egyetemi tanára szerint a változékony csapadékjelenségek tovább fognak erősödni a klímaváltozás miatt.

Az időjárás nem kedvezett a pünkösdi hosszúhétvégének. Az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott le Keszthely térségében. Amilyen kevés volt a hónap első felében az eső, annál inkább fordult csapadékosra az időjárás. Hiába tűnik úgy, hogy sok eső esett, a tél enyhe és csapadékszegény volt és tavasszal is a sokéves átlagnál jóval kevesebb eső hullott. A hónap közepéig a május is száraz volt, ám a múlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott, 63 millimétert regisztráltak Keszthelyen.

Dr. Anda Angéla, a MATE Georgikon Campus egyetemi tanára: „Ez most az idén talán segített, mert ha megnézzük a ’21-es adatokat akkor az mind átlag alatti volt májusig. Májusban viszont ez az egy hét meghozta a csapadékot és ez egy kicsikét segített ennek a tavasznak a csapadékviszonyain. De ne tévesszen meg bennünket, hogy ez a milliméter nagyon ez nagyon rövid idő alatt esett le. Tehát ennek a hasznosulása az biztos, hogy nem olyan, mint ha szépen, fokozatosan, lassan, kisebb adagokban kaptuk volna ezt a csapadékmennyiséget.”

Ez a nagy mennyiségben lehullott eső nem bírta feltölteni azt a csapadékhiányt, amit a korábbi hónapokban felhalmoztunk. Anda Angéla hozzátette, ráadásul a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék esetén sokkal több az elfolyás, telítődik a talaj felső rétege, így nem tud a víz beszivárogni. Ez a mezőgazdaság szempontjából különösen hátrányos lehet: „Nem mindegy, hogy a múlt héten leesett egy hét alatt leesett 63 milliméter csapadék – ha ez egyenletesebben 3-4-5 milliméterenként hullik, egyáltalán nem mindegy, mert sokkal több lesz az elfolyás, telítődik a talajnak a felső rétege. Ezért nem engedi beszivárogni, hanem lefolyik a talajról, mélyebb területeken összegyűlik és esetleg pont arról a tábláról, ahol a legnagyobb a csapadékhiány, onnét ez a lehulló csapadék elmegy, tehát a hasznos csapadék – amikor rövid idő alatt sok csapadék hullik, sokkal kevesebb képes beszivárogni, kevesebbet tudnak hasznosítani a növények.”

A mezőgazdaság szempontjából a hőmérséklet sem volt kedvező az elmúlt hónapokban. Az enyhe tél kedvezett a kártevők áttelelésének, tavasszal pedig nagyon hideg volt.

„Enyhe tél után vártuk a tavasz, vártuk a tavaszt és a tavasz az Istenért nem akart megjönni. Ha megnézzük a március hónapot, meg az április hónapot, több mint 2 fokkal volt hidegebb, mint a sokéves átlag. Én azt nem mondom, hogy ez egy évszázados rekord, de rekord közeli hűvös idő, országosan lehet elérjük a rekordot. Nagyon hideg volt” – tette hozzá a MATE Georgikon Campus egyetemi tanára.

Ez a hideg pedig csapadékhiánnyal társult. A Georgikon egyetemi tanára szerint túlságosan ugrálnak a csapadékösszegek. A medence jelleg miatt Magyarországon rendkívül változékonyak a csapadékjelenségek, ez Keszthelyen is megfigyelhető. Anda Angéla hozzátette, ez a változékonyság nagy valószínűséggel megmarad, ráadásul a klímaváltozás rá is erősít az extrém helyzetek felerősödésére.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8079-egy-het-alatt-leesett-a-majus-havi-csapadekosszeg-keszthelyen