Egy legenda főszereplői

2010. szeptember 21. (kedd)

Hatodik alkalommal rendezte meg immár hagyományos ünnepét a keszthelyi Helikon Liget Egyesület. A városrészben működő civil szervezet idén köztéri alkotással gyarapította környezetét: szobrot avattak a Balaton-parton.

Az ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt, elismeréssel szólt arról a munkáról, amit a lakóközösség önerővel végez a saját környezete szépítéséért. Avatóbeszédében méltatta az összefogást, hozzátéve, hogy e kezdeményezésekhez mindig örömmel nyújt segítséget a város vezetése a lehetőségei szerint. Dr. Boldizsár Erzsébet, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezúttal egy másfél éve napirenden lévő ügyre találtak megoldást. Városnegyedük legszebb helyén, a Balaton-parton üresen állt szobortalapzatra új műalkotás kerülhetett.

Korábban ott egy nyárfából készült halász szobor állt, ami tönkrement, el kellett bontani. Lipták Gábor Aranyhíd című kötetében leírt balatoni mesék, mondák, történetek közül választották ki Helka és Kelén legendáját. A szerelmi történetet jelképezi a szobor, melyet 4 zalai fafaragó készített el. Az alkotás Major Lajos vonyarcvashegyi, Csávás Csaba nagykanizsai, Boa Endre és Bedi László letenyei fafaragó munkája.

A szobrot Tál Zoltán plébános szentelte meg. Műsort adtak a Csány-Szendrey ÁMK 5. osztályos diákjai, elhangzott a balatonedericsi Szí Árpád ez alkalomra írt Helka és Kelén szerelmi történetéről szóló verse.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)

(fotó: Horányi Árpád)