Egy restaurátor titkai

2019. október 28. (hétfő)

Az érmerestaurálás rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők a Balatoni Múzeumban. Jordán György, az intézmény restaurátora a Pollák gyűjteményen keresztül beszélt a szakma rejtelmeiről és a műhelyben folyó munkáról. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósult meg
Februárban, egy keszthelyi család pincéjéből került elő a Pollák gyűjtemény. A felbecsülhetetlen értékű kincsleletet a Balatoni Múzeumban mutatták be tavasszal. A kutatások szerint a kincseket két zsidó család rejthette el az 1944-es deportálást megelőzően. A 2776 darab pénzérme több korszakból származik. Az érméket és ékszereket szakemberek vizsgálták és megkezdődött a restaurálásuk is.

Jordán György az érmékhez és ékszerekhez kapcsolódó munkafolyamatokról tartott előadást az érdeklődőknek szombaton. A kincslelethez kapcsolódó feladatok mellett szó esett a restaurátori munka múltjáról és jelenéről is.

„Amikor a Pollák család elrejtette a kincseit, a lehető legalaposabb és a legjobb munkát végezte, mivel befőttes üvegekbe rejtette el ezeket a kincseket. Így kizárta teljesen a vizet és lehetőleg az oxigént is, azokat az anyagokat, amik leginkább előidézik azokat a korróziókat, amik ezeket az anyagokat lebontják és korrodálják. Úgyhogy viszonylag jó állapotban kerültek elő ezek az érmék, túl sok munkám nem volt vele.” – tájékoztatott a Balatoni Múzeum restaurátora.

Az előadáson anyagfajtánként vette végig a kincsleletet a szakember. Az érdeklődők hallhattak elsőként az arany, az ezüst és a bronzérmékről. Jordán György szerint ezek voltak azok, amelyekkel kevesebb feladata volt. A cinkből és vasból készült érmék jobban korrodálódtak, így ezzel több munkája volt a szakembernek. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósult meg.

„A Múzeumok Őszi Fesztiválján már három programelemen túl vagyunk. Mindegyik népszerű volt, talán a keszthelyi zsidó örökség megtekintése, a séta volt a legnépszerűbb eddig. A következő három közül az éremrestaurálás is a témához kapcsolódik, és a kulisszák mögé betekintés szokta érdekelni az embereket. Ezért is gondoltuk, hogy mutassuk meg ezt a témakört.” – emelte ki Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül a gyerekeknek és a felnőtteknek is kínálnak programot a következő hetekben. A fiatalokat szünidei családi nappal várják ezen a héten, a felnőtteknek pedig egy érdekes irodalmi programmal készülnek november 9-én a múzeum dolgozói.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6525-egy-restaurator-titkai?fbclid=IwAR1uyTxxu7G56JQKS49ehooJLzEosf2Ej8N9fvpqcks4HHfCNGIoT-RSmRo