Egy tini kötetével avatták fel a tinisarkot

2023. október 4. (szerda)
KesztHelyi identitás

Megkezdődtek az Országos Könyvtári Napok. A programsorozat keszthelyi eseményei a történelemre fókuszálnak. Szerdán tinisarkot is avattak a városi bibliotékában. Ez alkalommal mutatkozott be első regényével Bencze Lilien Alexa, keszthelyi gimnazista.

Az ördög játszmája egy a 19. századi Angliában játszódó detektívregény. Egy gyilkossági ügy fortélyos nyomozását írja le Bencze Lilien Alexa. A keszthelyi gimnazista 16 évesen vetette papírra a detektívsegéd szemszögéből játszódó krimit.

„Unalmamban arra gondoltam, hogy elkezdek egy történetet, ami először novellaként indult, viszont a novella keretei hamarosan elég szűknek bizonyultak. Úgy gondoltam, hogy ezt az ötletet, ami hirtelen támadt egy magyar óra során, kibővíthetném egy sokkal nagyobb történetté. Így született meg egészen hihetetlen, váratlan módon a 400 oldalas regényem” – nyilatkozta a szerző.

Magánkiadásban a fiatal tehetséges írókat felkaroló Könyv Guru kiadó segítségével kerülhetett a könyvespolcokra a kötet.

Lilien több irodalmi pályázatra nevezett már, három antológiában is megjelentek versei. A detektívregénye a kritikusok körében is pozitív elbírálást kapott.

„Egy lenyűgöző detektívregényről beszélünk és ki kell emelnem azt a szóhasználatot, illetve azt a fondorlatos cselekményszál szövést, amit Lilein elvégzett ebben a könyvben. Nagyon sok idősebb író – azt gondolom – hogy megirigyelhetné ezt a tehetséget, mert ki merem jelenteni, hogy tehetséges fiatal hölgyről van szó” – vélekedett Lendvai Bianka, a Keszthelyi TV feelelső szerkesztője.

A könyvbemutató keretében adták át az olvasóközönségnek a könyvtár új közösségi terét. Az olvasóudvari helyiségben kialakított tini sarokban elsősorban ifjúsági irodalmat rendeztek a polcokra. A bibliotéka minden korosztálynak ajánlja az új bútorokkal berendezett teret.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi könyvtárigazgató: „Némelyik kötet nemcsak fiataloknak szól, hisz szívesen olvassák idősebbek is, de tulajdonképpen a kicsiknek való könyvekből is van pár darab. Ha a szülő, nagyszülő érkezik a könyvtárba és nincs idő elmenni a gyermekkönyvtárba, akkor pár darabot tud itt is kölcsönözni. A tinédzsereknek, illetve az eggyel feljebb lépő középiskolás, fiatal felnőtt korosztálynak szóló történetek, könyvek találhatóak itt meg és kezdjük gyűjteni a képregényeket is.”

Az Országos Könyvtári Napok keszthelyi eseményein a történelmet helyezték a fókuszba. A keddi nyitányon Bíró Szabolcs mutatkozott be. A szerzőt elsősorban autentikus, magyar történelmi műveiről ismerik, de ifjúsági regények, dark fantasy és horror művek is fűződnek nevéhez. Csütörtökön Hunyadi-nap lesz. Bán János a róluk írt könyvsorozatát hozza el Keszthelyre, lesz reneszánsz koncert és Mátyás királyról szóló előadás is. Hétvégén ingyenes szolgáltatások és fotókiállítás színesíti a Könyves vasárnap programját.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek