Egyedülálló szoborkompozíciók a Vadászati Múzeumban

2012. április 28. (szombat)

Egyedülálló kültéri szoborkompozíciókkal bővül a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma; Farkas Pál Kőszáli bakok harca című szobrát, valamint László Péter Őzek című alkotását pénteken avatják fel Keszthelyen a múzeum szoborparkjában.

Farkas Pál szobrászművész Kőszáli bakok harca című kompozícióját először tekinthetik meg az érdeklődők. A süttői mészkő talpazaton elhelyezett bronzszobor tulajdonosa Hidvégi Béla, aki „megálmodta” és napjainkban is fő támogatója a Vadászati Múzeumnak – mondta el Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum vezetője csütörtökön az MTI-nek. Mint kifejtette, a szoborkompozíció két alpesi kőszáli kecske viadalát jeleníti meg, és ugyancsak „harcukat vívják” a Vadászati Múzeum gyűjteményében megtalálható, Svájcból származó alpesi kőszáli kecskék.

A szoborparkban kapott helyet László Péter szobrászművész Őzek című képzőművészeti alkotása is. A nyolcvanas években készült bronzszoborra hosszas kutatómunka után a Budapest Galéria raktárában talált rá Lakatos Ferenc, a múzeum támogatója. Az őzbakot és a sutáját ábrázoló bronzszobrot restaurálás után szállítatta Keszthelyre.

Széchenyi-Kittenberger emlékszobájában Szamosközi Antal festőművész képeiből nyílik önálló kiállítás ugyancsak pénteken. A természetfestő mintegy félszáz kimondottan vadászati témájú festményét szeptemberig tekinthetik meg a látogatók a Vadászati Múzeumban.

Tóth Csaba kiemelte: a keszthelyi Vadászati Múzeum elsődleges feladata az öt kontinens állatvilágának és a vele szoros köteléket képező természetvédelemnek a bemutatása, ami csak a képzőművészeti alkotásokkal és a tárgyi emlékekkel együtt válik teljessé.

(forrás: MTI)